Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Konsert

Dengbêj [TUR]

En kväll i kurdisk dengbêjtraditions anda med kvinnliga dengbêjerna Gazin och Gula Gewerê!

Med ett djupt andetag och ena handen tryckt mot örat bjuder Gazin och Gula Gewerê på akustisk sång med berättelser om förtryck, frihet, kärlek och lidelse.

Dengbêjtraditionen är grunden i kurdisk musik och är ett musikaliskt sätt att berätta historier; en sedvänja som varit på utdöende men som nu börjar bli populär igen.'' Deng'' betyder röst, ‘'bêj '' tal eller överföring. Kurder har framfört sin kultur muntligt genom dengbêjer fram till nu. Det är inte bara ett vackert sätt att berätta sägner och föra historien vidare, utan användes även för att sprida information och dengbêjberättarna användes ofta som hemliga budbärare. När kurdiska var förbjudet så gick det inte att varken skriva eller spela in de berättelserna, utan de förmedlades istället via dengbêjtrubadurerna. Dengbêjerna har hög status i samhället eftersom deras roll är levande media och historieberättare med musik. Därför är denna tradition helt unik.

Gazin
Dengbêjen Gazin heter Raziye Kizil och är född 1959 i byn Ünsüz tillhörande provinsen Tatvan i sydöstra Turkiet. Raziye växte upp i en miljö fullt av ljud, ord och musik. Hennes första möte med dengbêjtraditionen var genom hennes svägerska som var dengbêj och skolade in Raziye i dengbêjsånger och tekniken. Hon övade på sin teknik dagligen och sjöng när hon lagade mat, när hon gick för att mjölka kor eller vallade får i bergen. Hon fick inte delta i byns stora samlingsrum där manliga dengbêj uppträdde utan ställde sig bakom dörren och lyssnade och sjöng i hemlighet eller inom sig.  Raziye levde ett liv som hemmafru och med fem barn men kunde inte släppa sin kärlek till musiken och bestämde sig för att rymma till Istanbul. Där kom hon i kontakt med musikbranschen i Unkapani, och blev en av de första kvinnliga dengbêjen som släppte ett album på kassett. Länge gick hon under artistnamnet Gazin på grund av det motstånd hon mötte från sin omgivning och den mansdominerade dengbêj-genre.  Men hennes kärlek till musik, dengbêjyrket och med en stor dos av envishet vann hon till slut över männens och familjens motstånd. Idag bjuds hon in till festivaler runt om i Turkiet och är oftast ensam kvinna bland dengbêjartisterna. Raziye bedriver idag en verksamhet i staden Wan där hon utbildar barn och unga i dengbêjtraditionen och kämpar för att traditionen inte ska dö ut.

Gula Gewêre
Dengbêjen Gula Gewêre (staden Gewêres blomma) heter Behiye Baki och är född 1984 i byn Birdik tillhörande provinsen Gewêr/Colemerg i sydöstra Turkiet. Behiyes första kontakt med traditionell kurdisk musik var genom de kassettband hon fått av vänner i byn. Hon brukade lyssna på dem kurdiska kvinnliga artistlegenderna Meyremxan och Ayşe Şan i smyg. Hennes traditionella och sociala omgivning uppmuntrade inte henne att utveckla sitt musikintresse eller hennes önskan om att få uppträdda som kvinnlig dengbêj. Vid 12 års ålder deltar hon med hjälp av sin moster, i en dengbêjtävling och hennes framträdande sänds på kurdisk TV vilket sedan banar vägen för henne som en framgångsrik dengbêjartist. Behiye är specialiserad på folkvisor från områdena Serhat, Boti och Yerevan.

 

riksteatern_logo_invert


 

Konserten arrangeras av Kurdiska kulturstiftelsen i Stockholm i samarbete med Riksteatern.