Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Humor

Doug Stanhope [USA]

Giftig samhällskritisk standup

Doug Stanhopes konfrontativa utläggningar, som två gånger utsetts till årets bästa standupshow av Time Out New York, rör sig från bitsk samhällskritik via bisarra anekdoter till grafiskt sex och perversioner - ibland i en och samma mening. Med avstamp i lika delar ilska, indignation och alkohol svingar Stanhope mot den västerländska civilisationens förfall i apati och dumhet, alltid på gränsen till att implodera men med fullständig kontroll - och aldrig rädd för att råka göra publiken förbannad. "Stanhope är ett geni som paraderar omkring i de misslyckade ideologiernas slumområden...han är en Charles Bukowski med snoppskämt, med fylledriv från Thomas Payne" deklarerar The San Antonio Current.

I en bransch fylld av konformitet och kopior är Stanhope en genuint unik komisk röst, må så vara en entusiastiskt vulgär sådan. "En visionär skitstövel", säger The Times i London. Rått, upprört och utan att blinka lyfter han fram alla möjliga typer av orättvisor och småstörande företeelser, och ger sig på sin egen person lika mycket som någon annan av sina måltavlor. Men Stanhopes giftiga tunga vägs upp av hans passion och övertygelse, samt ett blixtrande intellekt som ger hans framträdanden tyngd och en finess som motsägs av hans vresiga yttre.
"Stanhope chockar med sin bittra klarhet; han chockar dig till att inse hur genomskinlig den västerländska självförtroendepropagandan kan fås att framstå. Det han har i överflöd är charmen, skitsamma-arrogansen och den aggressiva intelligens som krävs för viktig, spännande komik" skriver The Guardian.

Stanhope har jämförts med orädda humorrevolutionärer som Lenny Bruce, Richard Pryor, Sam Kinison and Bill Hicks, men hans material lämnar inget tvivel om att han är helt och hållet originell. Som Ricky Gervais tweetade: "Doug Stanhope might be the most important standup working today."

 


Med reservation för eventuella ändringar.