Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Konsert

Dungen

Hyllad psykedelisk folkrock

Support: Tussilago

Den 25 september släppte Dungen nya albumet Allas Sak och ger sig därefter ut på en turné både i USA och Skandinavien.

Gustav Ejstes har gjort musik åt sig själv – och så småningom och oundvikligen åt oss alla – i nästan tjugo år. Han spelade in sitt första album år 2001 och släppte det under namnet Dungen. Sedan det stora genombrottet med Ta Det Lugnt 2004 har Dungen samlat en hängiven fanbase också utanför Skandinavien. Pitchfork hyllade albumet med 9,3 i betyg. Ute på vägarna blommade Dungen ut i ett komplett band, med en rotation av musiker som anslöt Ejstes på scenen och så småningom sammanställdes till ett fullständigt demokratiskt band med Reine Fiske på gitarr, Mattias Gustavsson på bas och Johan Holmegard på trummor. Med Tio Bitar (2007) och 4 (2009), hjälpte bandmedlemmarna Ejstes med att förverkliga visionen och samtidigt frodas själva. Som resultat växte Dungen till något större och mer formidabelt: ett av de bästa och mest konsekventa uppfinningsrika psychrockbanden i världen.

Det har gått fem år sedan senaste albumet Skit I Allt (2010) vilket är det i särklass längsta intervallet mellan releaser för detta band, som visat en imponerande produktivitet och inspiration under 2000-talet. "Vi har alla varit borta under denna period av olika skäl, spelat musik i olika projekt", säger Ejstes. "Jag har skrivit låtar under tiden, så den faktiska inspelningsprocessen har varit ganska kort." Under tiden har flera medlemmar av bandet släppt skivor som The Amazing, inklusive 2012 års Gentle Stream och Picture You (2015). Ejstes själv var med och grundade det hyllade bandet Amason som släppte sin debut, Sky City, tidigare i år.

Förbandet Tussilago bildades år 2011 när vännerna Pierre Riddez, Rickard Renström, Samuel Lundin och Zacharias Zachrisson, bror till Lykke Li, bestämde sig för att göra musik tillsammans. Inspirerade av band som Dungen, The Doors, Fela Kuti och Deerhunter började Tussilago skriva låtar och tillsammans skapa en psykedelisk ljudbild. Bandet släppte under hösten 2013 sin debut-EP på skivbolaget INGRID (startat av Lykke Li, Miike Snow, Peter Bjorn & John m.fl.) som omedelbart hyllades av såväl internationell som svensk media.

Tussilago har sedan dess turnerat runtom i Sverige och bl. a. öppnat för artistkollektivet INGRID på Way Out West, spelat på förra årets by:Larm och även öppnat för Amason på Debaser Strand våren 2014. Förra sommaren spelade de bl. a. på festivalen Skankaloss i Gagnef och i slutet av 2014 var de förband till Lykke Li i Skandinavien.


Presenteras i samarbete med Luger. Med reservation för eventuella ändringar.