Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern

Konsert / Övrigt

Jag kan vara ett lejon

40-årsjubileum och anatolisk kulturkväll

Fikret Çeşmeli är ett av de barn vars föräldrar kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare från Turkiet på 1970-talet. Fikret fick möjligheten att delta i en barnteaterverksamhet i Fittja söder om Stockholm och han fick dessutom chansen att uppträda på Södra Teatern för första gången. Därtill har han som etablerad skådespelare och musiker haft ett antal framträdanden på Södra Teaterns stora scen.

Idag, 40 år senare, är Fikret Çeşmeli åter huvudfiguren. Den här gången ska han uppträda på scen med sin bağlama (anatolisk långhalsad luta) tillsammans med Bora Serbülent som är känd med sin gitarr och etniska musik från Medelhavskusten.
På scen kommer även Fikrets dotter Selma att genomföra ett musikuppträdande. Selma har en utbildning i dans på Kungliga Svenska Balettskolan och Södra Latin. Hon studerar för närvarande på Balettakademin.

Programmet kommer att ledas av Ingrid Ramberg och avslutas med en visning av Emrah Sönmez dokumentär Jag kan vara ett Lejon som Fikret Çeşmeli är huvudkaraktär i. Filmen handlar om ett framgångsrikt teaterprojekt på 1970-talet. I filmen får vi se ett stycke kulturhistoria från Fittja och Alby. Där träffades Kenan Gündoğdu och Mazlum Kiper, två eldsjälar från Turkiet och började snart arbeta med barn i området, många av dem nyss hitflyttade från Turkiet. Vi får också träffa några av teatergruppens medlemmar 40 år senare. Filmen fungerar bra som utgångspunkt för en diskussion om integrationsfrågan – lika aktuell idag som på 1970-talet.


Med reservation för eventuella ändringar.