Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern

Performance

Kality

Vittnesmål från samvetsfångar

För fyra år sedan gick journalisten Martin Schibbye ut ur Kalityfängelsets portar i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Det sista han lovade sina medfångar var att berätta för världen vad han hade sett.

Det fria ordet är under attack. Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad omfattning.

Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Föreställningen bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien.

"I dag råder undantagstillstånd i Etiopien. Journalistik är kriminaliserat. Att i det läget läsa texter från fängslade är ett sätt att visa världen att de kan fängsla journalister men inte det fria ordet."Martin Schibbye.

På scenen Martin Schibbye, David Lenneman, Angelica Radvolt och en lokalt medverkande.

Regi: Måns Lagerlöf

Samvetsfånge (engelska: Prisoner of conscience, POC) är ett begrepp som används av människorättsorganisationen Amnesty International för att beteckna personer som fängslats på grund av deras åsikt, ras, hudfärg, religion, språk, etnicitet, sexuell läggning, eller tro, med villkoret att de inte använt eller förespråkat våld. Fångar som klassificerats enligt ovanstående definition kan adopteras av Amnesty International och organisationen bedriver då kampanjer för att personerna i fråga friges eller att deras behandling mildras.


Föreställningen presenteras av Riksteatern och är ett samarbete med Amnesty International.

riksteatern_logo_invert