Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Samtal

Läkare i Världens medicinska klinik 20 år

Samtal, musik och debatt: har inte alla rätt till vård?

Den sjunde maj 1995 öppnade Läkare i Världen dörrarna till en medicinsk klinik för papperslösa personer som befann sig i Sverige utan tillgång till sjukvård. Kliniken var först i Sverige med att erbjuda papperslösa gratis sjukvård. Sedan dess har arbetet på kliniken fortsatt och under åren har tusentals människor fått gratis vård på kliniken. Läkare i Världen erbjuder även juridisk rådgivning till papperslösa vilket lett till att hundratals asylsökande fått möjlighet till ett nytt liv i Sverige. Alla läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, psykologer och jurister på kliniken arbetar ideellt.

Allt fler patienter söker vård på Läkare i Världens klinik, trots att det långsiktiga målet alltid varit att alla människor i Sverige ska få tillgång till vård och att kliniken därför inte längre ska behövas. Idag är den största patientgruppen som söker vård på kliniken EU-migranter.

Den sjunde maj fyller kliniken 20 år och det uppmärksammas med en kväll fylld av samtal, musik och debatt. Ansvariga politiker diskuterar EU-migranters rätt till vård och klinikens grundare berättar om hur allting en gång startade. Hör också om hur hälsa och rätten till asyl hör ihop. Livemusik, bar och mingel gör att vi vågar utlova en både angelägen och trevlig kväll. Välkommen!

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin