Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Konsert

Mattias Alkberg

Välkomnar katastrofen med ett envetet motstånd

Support: Randiga Rut & Raring
DJ:s: Manuela De Gouveia (Pascal) och Julia Hanberg (Nord & Syd)

I höst släpps Mattias Alkbergs nya album Åtminstone artificiell intelligens (Teg Publishing). Hans tjugosjunde i ordningen. I samband med det ger han sig ut på en omfattande turné och landar på Södra Teatern den 21 oktober.

”Alkbergs bästa album hittills” – Norrbottens-kuriren, Åtminstone artificiell intelligens betyg 4 av 5

”Starkare än nånsin” – Gaffa, betyg 5 av 6

”Det är förmågan att blanda humor med allvar som gör Alkberg unik. Som gör lyriken lätt att ta till sig. Det är kärnan som finns kvar trots att musiken kring densamma byter skepnad och utformning. Och just det gör att Mattias Alkberg är mer relevant än någonsin.” – Sonic, betyg 8 av 10

Mattias Alkberg är född 1969 och bosatt i Luleå. Han är låtskrivare, artist och författare. Varje år ger Alkberg ut minst ett nytt album eller bok, och han är nästan alltid aktuell för turné. Som författare och låtskrivare gör Alkberg ofta en slags balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och ett samhälleligt plan. Inför detta intar han dubbla positioner: han välkomnar katastrofen men gör det med ett envetet motstånd. Han ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.

Alkberg var sångare och gitarrist i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling Separerade ägg. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum, sin lyrik och som frontman i punkbandet Södra Sverige.

Sammanlagt har han gett ut 8 böcker, 27 album och 26 EP:s i eget namn och med The Bear Quartet. Anarkist (2011) är en skiva och en 100-sidig bok, en samling bestående av tidigare publicerade krönikor, recensioner och annat. Albumet Mattias Alkbergs Begravning (2013) var också en föreställning som sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT. Det elektroniska albumet Personer (2015) spelades in på Ingmar Bergman-gårdarna på Fårö, och blev även den en turnerande föreställning, med såväl dansare som extramusiker. Ingen sömn på Stengatan är en låt på Personer som blev en kortfilm om nattarbetare i Luleå i regi av Clara Bodén. Filmen har visats på flera filmfestivaler i Norden och Sydkorea. Hösten 2016 släpptes Ön, hans sjunde diktsamling som följdes av en tre månader lång musik- och poesiturné i hela Sverige.

Alkberg har fått stipendium av Svenska Akademien 2004 och 2015, och bland annat tilldelats Rubus Arcticus, Rörlings stipendium, VK:s kulturpris, och Stig Sjödin-priset.


Presenteras i samarbete med United Stage. Med reservation för eventuella ändringar.