Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Konsert

Musikafton i Cornelis anda

Älskade visartister i klassisk miljö

Gästartist: Finn Zetterholm

Finn Zetterholm är en av våra stora trubadurer med en lyskraft utöver det vanliga. Han har tillhört viseliten under många år och framträtt på de flesta scener i Sverige. Finn tillhör det visgäng som började uppträda på vispråmen Storken under det sena 60-talet, dit också Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Bengt Sändh, Evert Ljusberg m.fl. hörde. Sin första visa skrev Finn 1965. Den hette "Bön till mina föräldrar" och handlar om ett barn som protesterar mot föräldrarnas vilda fester. Redan då bestämde Finn titeln på sin första platta: Visor i trotzåldern. Den gjorde han 1966 tillsammans med Staffan Atterhall och Bengt Sändh. Det har blivit dryga 20 plattor genom åren. Som nästan den ende kvarvarande av de stora trubadurerna från visans guldålder i Sverige är Finn Zetterholm idag både kultförklarad och K-märkt. Finn Zetterholm är en mångsysslare med fler strängar än vad som får plats på en gitarr.

Vera Vinter från Stora Lappträsk i Norrbotten. Vägen in i musiken gick via hennes far som spelade gitarr och sjöng Jimi Hendrix, Stones, Dylan, Byrds, Beatles. Av honom fick hon lära sig ett par ackord och när hon fyllde sexton fick hon sin första gitarr och började skriva egna låtar. Musikaliskt ligger Veras musik i skärningspunkten mellan visa och pop. Hennes röst och texter är i centrum. Det är den starkaste ådran i svensk populärmusik. Från Bellman över Taube till Cornelis, Ulf Lundell, Plura, Toni Holgersson, Lisa Ekdahl, Lasse Winnerbäck, Melissa Horn – och många med dem . 2011 uppträdde Vera Vinter med sin akustiska gitarr på Bryggarsalen i Stockholm. I publiken satt Bo Sundström, det vill säga Bosse i Bo Kaspers Orkester. Han lyssnade och ringde upp sitt skivbolag Sony och sa:– Ni borde ge Vera Vinter skivkontrakt! Så blev det och ett år senare släppte hon sitt debutalbum Idyll.

Jenny Almsenius sångerskan och munspelerskan har turnerat mycket de senaste åren och gjort sig ett namn på vis- och bluesscenerna i både Sverige och Norge. ”Jenny har inte bara en underbar röst, hon har genuin utstrålning: en fascinerande blandning av självironi och ’sex appeal’. Och charmig virrighet som hon själv säger”. Född till att stå på scen brukar man också skriva. För sin starka scennärvaro, klara röst och personliga låttexter har Jenny mottagit stående ovationer Själv eller tillsammans med sina musiker bjuder hon på medryckande konserter som når ut över scenkanten och berör. 2011 släpptes hon det kritikerrosade debutalbumet Sånt som brinner och ny platta är på gång.

Axel Sondén och Flyttfåglarna är en visfolkpop-konstellation som bildades år 2012 i Göteborg och som bjuder in till en banbrytande resa från Botswanas öken, via indiska bakgårdar till Göteborgs trottoarer. Låttexter och musik kretsar med fågelvingar kring det stora i människan och tillvaron, även om det ibland kan beskrivas ur en papperskorgs perspektiv. Bandet släppte debutskivan På Gatan Nedanför år 2013. Sedan dess har bandet uppträtt på flera av landets största visfestivaler och sommarscener till små caféer runtom i Göteborg. Denna kväll består Flyttfåglarna av, utöver Axel Sondén (sång, gitarr), Anna Rubinsztein (fiol) och Arvid Sondén (kontrabas).


Med reservation för eventuella ändringar.