Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern

#hållbarkärlek varar längst

Mosebacke ❤ Hållbara Restauranger

I oktober 2017 gick Södra Teaterns restaurang Mosebacke Etablissement med i U&We-initiativet Hållbara Restauranger – ett nätverk av restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring – med målet att skapa matupplevelser som gör lika gott som de smakar.

Under hösten och vintern deltog personal från Mosebacke Etablissement i nätverkets utbildning och arbetade tätt med hållbarhetscoachen Amanda Hederén. Även om utbildningen avslutades i januari har arbetet bara börjat.

Redan i november slutade Mosebacke Etablissement med sugrör i drinkarna och elavtalet byttes till ett med 100 procent förnybara energikällor. Tillsammans med Amanda Hederén analyserades hela verksamheten utifrån miljö-, ekonomi- och sociala frågor.

– I och med elen från förnybara källor, den stora andelen vegetariska alternativ på menyn, restaurangens ekologiska vinlista och samarbeten med lokala råvaruproducenter har Södra Teatern och Mosebacke redan kommit långt, säger Amanda Hederén.

Nu slutar även Mosebacke Etablissement köpa in värmeljus och snittblommor. I restaurangen pryder svensktillverkade, ekologiska ljusbringare borden tillsammans med sticklingar av växter som murgröna och elefantöra.

– Målet är att aldrig behöva köpa värmeljus och växter till restaurangen igen. Det är så skönt att kunna gå från paraffin. Det är mysfaktor utan skam, säger Fredrik Bergman, restaurangchef.

– Vi fortsätter arbeta för att bli ännu mer hållbara, både internt och tillsammans med våra gäster. Det känns superspännande, avslutar Fredrik Bergman.

Facebook och Instagram kan du följa Mosebacke Etablissements resa mot en mer hållbar restaurang.

Fakta:
Hållbara Restauranger är ett nätverk av restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring.

Ljusbringare är ett ekologiskt alternativ till värmeljus och oljelampor. De tillverkas i Sverige av kemiskt neutrala naturmaterial och brinner med vanlig matolja (raps-, solros- eller olivolja).

Växterna i restaurangen:
Sticklingarna står i vatten och får slå rot. När växterna har fått tillräckligt med rötter planteras de i jord och nya sticklingar tas från växter i huset. På så sätt kommer Mosebacke och Södra Teatern långsiktigt kunna driva upp fler växter och inte behöva köpa på nytt.