Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Konsert

Rolling Rootsy Revue 2015

Årets americanafestival

Så äntligen dags att gå ut med andra upplagan av Rolling Rootsy Revue. RRR2014 blev en stor succé både publikt och artistiskt:

”Det är en strålande avslutning på en ur alla aspekter mycket lyckad endagsfestival med musiken och musikerna i centrum. Småskalig, intim och med en (sett ur ett americana-perspektiv) musikalisk bredd.”  - Dan Backman, SvD

Ambitionen är för RRR är allt det som sägs ovan. Samt att varje år kunna presentera ”de just nu” bästa och hetaste banden och artisterna inom Americanamusiken. Vi tycker vi har lyckats bra igen och skapat de bästa förutsättningar för nya magiska sommarkvällar. Som första artistsläpp presenterar vi stolt:

Americanavärldens just nu hetaste artist. Son till en av Americanamusikens pionjärer och orubbliga ikoner Steve Earle och döpt efter faderns mentor och kanske den största av de alla Townes Van Zandt. Den omåttligt omtyckta, karismatiska och genombegåvade Justin Townes Earle! Vi får se honom för första gången någonsin i Skandinavien med fullt band!

Ett av Americanans sedan lång tid mest omtyckta liveband. Som helt plötsligt, ytterst välförtjänt, på bred front slagit igenom då bandets Far From Every Road valdes ut som ledmotiv till den av många ansedd som bästa TV serien genom tiderna – True Detective. Bandet? The Handsome Family så klart!

Vilket svenskt band har likt sina besläktade amerikanska förebilder kompromisslöst turnerat sig till en hängiven och stor fanskara och samtidigt skapat en av de starkaste och tätaste liveshower som finns att uppleva? Vilket svenskt band har precis signat ett jättekontrakt med Warner Music i USA och turnerar just nu på de största scenerna i Europa med megastjärnan Robbie Williams? Vi har lyckats bryta loss tid mitt i storsatsningen med de tre systrarna Bondesson för att vara med på RRR2015. Välkomna Baskery!

Mer om artisterna:

 

Justin Townes Earle

Likt förra årets headliner på RRR, Jason Isbell och exempelvis även en annan stigande stjärna Sturgill Simpson har JTE levt ett hårt liv sedan tidig ålder, producerat delvis stark men alltid personlig musik, nyktrat till och med det blommat ut till fullo som artist. Både på skiva och på scenen. På sina senaste besläktade men ändå separata album Single Mothers och Absent Fathers behandlar JTE sin barndom som barn till en frånvarande Steve Earle, uppvuxen med en hårt arbetande fattig ensamstående mamma.

33-åriga JTE har släppt sju skivor sedan debuten och trots en personlig berg och dalbana kantad av missbruk och strul alltid levererat personlig och levande musik. Han rör sig i samma genre som sin far men musiken och rösten är och har alltid varit väldigt annorlunda och hans fanskara har växt stadigt. Bidragande till publikens kärlek är en stark personlighet och ett helt öppet förhållningssätt till sig själv, sina problem och sin uppväxt.

I november var vi många som förälskade oss i Justin Townes Earle genom hans charm, kompromisslösa framtoning och uttalanden i dokumentärserien Country Roads – Äkta Country som SVT visade. I januari och februari genomförde Justin Townes Earle en nästan helt utsåld europaturné och hans skivor hyllas mer än någonsin tidigare. JTE är på en bra plats i livet och vi är otroligt stolta att ha honom med band på RRR 2015.


The Handsome Family

Om man kunde vinna Grammys i artistisk hängivelse och envishet skulle garanterat The Handsome Family vara en given kandidat. Bandet startade 1993 och har i över 20 års tid gjort det vi älskar med sådana artister. De har spelat på de råaste klubbar, turnerat ändlöst, spelat in och regelbundet släppt alltid lika profilstark musik. De har uppoffrat, lidit, svält och kompromisslöst ignorerat allt som kommit i vägen för visionen att sprida sina sånger och berättelser. The Handsome Family består av äkta paret Rennie och Brett Sparks och deras mix av country, bluegrass och mördarballader är en lika udda som älskad fågel i americanavärlden.

Det finns en välförtjänt romantik och kärlek för den här typen av hängivna band som aldrig ger upp och slutar drömma. För de allra flesta så bara fortsätter det och bandet pensioneras med en liten men hängiven fanskara som gjort det möjligt för bandet att kunna fortsätta sin resa. Ofta så kan de plockas upp och bli legendarer efter sin aktiva karriär då man helt plötsligt upptäcker storheten och det coola i att ”göra sin grej”. I ytterst få fall så bara händer det! Som för The Handsome Family. Och det med en redan gammal sång

Sedan T Bone Burnett valde ut bandets Far From Every Road som ledmotiv till jättesuccén och tillika fantastiska TV-serien True Detective är inget sig likt. Bandet spelar helt plötsligt på de klubbar de bara kunnat drömma om för bara ett par år sedan, och de säljer ut! Den smalaste musiken förvandlas till mainstream (ja i alla fall nästan…) och fler och fler upptäcker bandet hela tiden.  Otroligt välförtjänt tycker vi och välkomnar bandets svarta humor och grymt underhållande scenshow till RRR 2015.


Baskery

Systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson har sedan barnsben gått i hård skola för att bli rockstjärnor. Redan tillsammans med sin pappa i bandet Slaptones turnerade bandet i väldigt ung ålder frenetiskt och sedan pappa lämnade bandet och namnet byttes ut till Baskery har det bara ökat genom att bandet vuxit snabbt internationellt. Det har varit svårt att fånga bandet i Sverige då bandet först flyttat ner till Europa för att sen flytta till Nashville och nu till Los Angeles.

Flytten till LA kommer sig av att bandet nyligen skrivit på ett kontrakt med Warner Music i USA och att bandet kommer hårdlanseras mot stjärnorna. För de är där de hör hemma. Live är bandet en explosion och väldigt svårslaget. Mixen av stenhård punkattityd, klockrena syskonstämmor och drivet spel går inte att motstå om du sett det. Bandet gjorde stor succé på AMA i Nashville 2014 som enda svenska band på festivalens Line-up.

Just nu befinner sig bandet på europaturné med superstjärnan Robbie Williams som bjuder upp bandet på scenen varje kväll i ett bejublat nummer. Vi välkomnar Baskery hem för en blixtvisit på RRR 2015.

"This is absurdly wonderful... Stockholm sisters turn Americana on its head", MOJO (Colin Irwin), 2008
"Frenetically energetic...a distinctively individual band sound primed to hone in on the mainstream", MOJO (Colin Irwin), 2011


 

Judah & the Lion

Folk-americana och pop. Två till synes skilda musikaliska världar möts och sluter fred. Frälsaren går under namnet Judah & The Lion, ett gäng musikaliskt överbegåvade Nashville-slynglar som tar americana världen med storm just nu. Deras succéturné i vintras avslutades med att de åkte hem och gjorde stor succé på Lettermans Late Show i USA. Det skapade också stor mersmak hos de nyförälskade färska Skandinaviska fansen. Vi är överlyckliga att det minst sagt heta och snabbt växande bandet bryter ut tid i ett hektiskt schema för RRR 2015!

Den Nashville baserade trion består av de 21-åriga Judah Akers, Brian Macdonald och Nate Zuercher men de tar ofta sällskap i av både en och två kompisar till. Har man riktigt tur kan man få se dem i sin mest generösa outfit. Ett energiskt, publikfriande och inte minst musikaliskt kollektiv på sex musikanter. Det är som den konstellationen bandet kommer tillbaka för RRR 2015.
Redan med debutalbumet Sweet Tennessee från 2013 placerade sig Judah & The Lion topp 20 på flera Billboard-listor. Uppföljaren Kids These Days från 2014 är en än större succé i hemlandet. Hits som Kickin Da’ Leaves och Rich Kids har närmare halvmiljonen lyssningar på Spotify. Publik liksom kritiker älskar bandet.

"Overall, Judah & the Lion's Kids These Days CD garners 4.5 out of 5 stars. All the band members deliver on vocals and harmonies. It is recommended for fans and listeners of Americana, bluegrass, alternative, folk, country and acoustic singer-songwriter music. There is something in it for everybody. Well done boys.” skriver Digital Journal.

Judahs har förmågan att skriva låtar som gör det omöjligt att sitta still, eller för den mer blygsamme åtminstone att stampa takten till. Bandet kan liknas med det brittiska fenomenet Mumford & Sons, utan att för den delen på något sätt tappa det autentiska och ärliga som finns i den djupt rotade amerikanska folkrocken. Likt Mumfords stora amerikanska förebild Old Crow Medicin Show, har Judah & The Lion kvalitéer som tar oss tillbaka många år i tiden i den musikaliskt alltid pulserande och heta södern. Judahs kärlek till just södern, bluegrass och country finns där med besked, ackompanjerat av klara influenser från dagens popkultur. Bandet har till och med valt att kalla sin musik för Folk Hop då medlemmarna själva är svåra hiphop-fans! Judah & The Lion är kanske mer än några andra band just nu, den perfekta symbiosen av hittig, ungdomlig energi och osviklig känsla för traditionen.


 

The Temperance Movement

Förra sommaren kunde inte The Temperance Movement komma till RRR även om dom så gärna ville. Bandet hade fått det coolaste förbandsgigen av de alla samma datum som RRR 2014 gick av stapeln. TTM öppnade för The Rolling Stones i Tyskland och delade omklädningsrum med med självaste Mick och Keith. Det gick lätt att förlåta. Speciellt som när bandet nu späker sig och bara åker hem till London och packar om efter ett halvårs USA turne och kommer till oss för att vara med på de tre sista datumen av RRR 2015.

The Temperance Movement har med sitt debualbum nått höjder få rockband lyckas med på en hel karriär. Av alla band som Rootsy Live turnerat har nog inget så fort blivit så älskat av så många som TTM. Det här är förmodligen den allra sista chansen att boka bandet på en liten intim festival som RRR. I höst kommer uppföljaren till jättesuccen och självbetittlade debuten och allt talar för att bandets redan snabba resa kommer göra bandet väldigt stort.
Det slutar aldrig att fascinera när ett totalt okänt band helt plötsligt finner sin publik och växer lavinartat utan hjälp från annat än den musiken de skapat och lojala missionerande fans. Alla TTMs spelningar i England sålde slut 2013 och bandet spelade på ännu större arenor 2014 och fortsatte att sälja ut överallt. Det är folkets band! Den stora och hängivna fanklubben kallar sig för the Temperance Movements Movement. Det är mycket amerikanskt när man först lyssnar på The Temperance Movement. Men efter en stund så märker man att det finns något som ändå sticker ut från bandets americanarock. Likt andra brittiska band klart inspirerade av amerikansk Real Deal Music så finns det ett låtskriveri som du sällan finner i USA. En känsla för pop, riff och refränger som på ett oförskämt sätt fångar lyssnaren och får den att stanna upp och fastna. Alla som är fans till Stones, Beatles, Kinks, Mumford & Sons, The Clash och Primal Scream vet vad vi menar. En brittisk tradition att tolka musiken man älskar och beundrar från USA på ett sätt som lockar en jättepublik och har alla sina förebilders kvaliteter.


I samarbete med Rootsy Live