Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Konsert / Samtal / Övrigt

Roma Festival 2015

En heldag för att hylla den romska kulturen

Re:Orient och SIRF i samarbete med Södra Teatern presenterar:

Roma Festival 2015

Med 500-årsjubiléet för romer i Sverige år 2012 startade Re:Orient och SIRF en romafestival. För fjärde året i rad genomför vi nu ett program där vi lyfter fram den romska kulturen, genom musik, litteratur, film och samtal för att medvetandegöra, inkludera och fördjupa.

Roma Festival 2015 ägnar ett alldeles speciellt fokus till den kvinna som kallats för Sveriges Martin Luther King - Katarina Taikon. Hon som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare.

Aktivist, kvinna och författare. Vi frågar oss vad hon skulle berätta om och strida för idag och presenterar ett program utifrån de frågorna hon väcker i oss.

Programmet är utspritt under flera dagar med start den 27 september på Södra Teatern

PROGRAM Roma Festival 2015

Söndag 27 september på Södra Teatern, Kägelbanan

Moderator under dagen är Mikael Olsson Al Safandi.

Program från kl 14.00 – 20.00. Fri entré till hela dagen.

Film

Faces of Change (Dokumentär)

Dokumentärfilm av Katalin Bársony som utmanar hur romska kvinnor betraktas och ger en inspirerande vittnesbörd av 10 europeiska romska kvinnors styrka och vision. Inte trodde vi i Europa för 100 år sedan att kvinnor en dag skulle leda nationer och framstående multinationella företag? Men hur ser bilden av en romsk kvinna ut idag? Hur ser kvinnorna i Europas största minoritet på sig själva? Faces of Change arbetar för att bryta tendensen att presentera romska kvinnor som offer genom att istället presentera dem som ansvarstagande och aktiva intressenter som ger egna svar på frågor om romernas situation idag.

Samtal

Romska berättelser

Katarina Taikons böcker om Katitzi levandegör en historia om Sverige på ett sätt som var – och är än idag – otroligt betydelsefullt för förståelse, identitet och förändring. Vad finns det för berättelser i Katarina Taikons efterföljd? Romerna har en lång och levande tradition av muntligt berättande, men det har också vuxit fram en romsk litteratur i olika delar av världen: Indien, USA och Europa. Välkommen till ett samtal om vikten av romska berättelser. Medverkar gör Berith Kalander, som skrivit om sin mors erfarenheter som överlevande från Auschwitz, Bagir Kwiek, som gett ut en bok om muntligt traderade romska sagor och ger 2016 ut boken Det tysta arvet – romer i skuggan av ett Förintelsen och Fatima Bergendahl, översättare till romani chib samt författare av en barnbok.

Samtal

Roma Activism in Europe today

Ungerska Katalin Bársony är en dokumentärfilmare, som arbetar för att presentera romernas egna formulerade röst, det egna narrativet. Passionerat arbetar hon för att visa en alternativ bild av romer i media och i den offentliga debatten. ”Vi får aldrig låta rasisterna och fascisterna sätta agendan, eller bestämma hur romerna uppfattas av allmänheten”, säger Katalin Bársony. Hon bor i Budapest, dotter till en romsk mamma och en judisk pappa. Båda grupperna blev hårt drabbade under Förintelsen och utsatta för fördomar och rasism. Här berättar hon om sitt arbete inom ramen för kulturorganisationen Romedia och vilka behov av aktivism situationen i Europa idag kräver.

Samtalet sker på engelska.

Film

Uprooted (Dokumentär)

I oktober 2010 förklarade Tysklandsförbundskansler Angela Merkel att försöken att bygga ett multikulturellt samhälle i Tyskland ”fullständigt hade misslyckats”. För barn som Anita, Sedat och Nasmija, födda och uppvuxna i Tyskland av föräldrar som flydde Kosovo på 1990-talet, är uttalandet meningslöst. För dem är det ingen tvekan: de är tyska. Filmen tecknar, genom de tre barnens liv, den instabilitet romer i Tyskland lever under och rädslan för framtiden som väntar i Kosovo. Av: Katalin Bársony.

Samtal

Katarina Taikon – författare och människorättsikon

Katarina Taikon föddes i ett tält. Och kom att förändra Sverige. Historien om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare är en berättelse om framväxten av det moderna Sverige och den grupp som lämnades utanför – romerna. Genom ett unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner har filmarna Lawen Mohtadi och Gellert Tamas skapat en film om Katarina Taikon, baserad på Mohtadis prisbelönta biografi. Hör här filmarna berätta om arbetet med filmen tillsammans med Katarina Taikons dotter Angelica Ström.

Konsert

Kalyi Jag

Kalyi Jag, Svart Eld på romanes, grundades 1979 i Ungern av sångaren och musikern Gusztáv Varga. Hans mål var att gå tillbaka till rötterna, till den traditionella romska musiken i Ungern, bortom den ”zigenarmusik” som då spelades på restauranger och nöjesplatser, men att kombinera de traditionella folksångerna med en modern uppsättning instrument, t ex gitarr och mandolin. Bandet och dess musik blev en omedelbar och enorm succé. De utsågs redan 1979 till årets folkmusikband i Ungern och fyllde konsertlokaler i hela landet, där de lyckades locka både de ungersk-romska lyssnarna, men samtidigt bredda publiken till hela den unga generationen ungrare. Kalyi Jags första skiva, utgiven 1988, innebar det definitiva internationella genombrottet och bandet har sedan dess gett konserter från Tokyo till New York, från Hollywood till Sao Paulo. Kalyi Jag är, efter mer än trettio år, ett av den romska musikens mest omtalade och älskade kultband. Sedan 90-talet driver Kalyi Jag en egen skolverksamhet där hundratals romska barn och ungdomar kan studera musik, konst och hantverk i lokaler i Budapest och ytterligare två ungerska städer.

Kalyi Jag står på Kägelbanans scen kl 18.15

Bild: Katarina Taikon
Fotograf: Björn Larsson


 

Presenteras i samarbete med Re:Orient och SIRF. Med reservation för eventuella ändringar.