Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Dans

Trans[e]ición

Ny föreställning med hyllade danskompaniet Somos

Hur gestaltas en andlig kraft? Var möts klubbvärldens repetitiva form med traditionella transtekniker? Den svensk-kubanska dansgruppen SOMOS utforskar detta i deras nya produktion Trans[e]ición.

I Trans[e]ición bjuds publiken in i en värld mellan trans och medvetenhet. Att med hjälp av dansen och voodoohelgonens krafter pendla mellan ett introvert och extrovert tillstånd – allt inom oss för att nå det yttersta. Kollektivt, intimt och individuellt. Trans[e]ición, är en färd in i dansarnas personliga uttryck. De tar hjälp av transtekniker från kubanska orisha traditioner och klubbvärldens repetitiva form för att utforska vårt
mänskliga behov av att komma i kontakt med något som är större än oss själva. Trans[e]ición mixar afrokubanska bailes folklorico som tex arara, bailes yoruba y congo, rumba med hip hop, house, popping och dansarnas egna flavor.

”Make your body remember what our ancestral soul already knows"

Trans[e]ición är SOMOS tredje produktion, produceras på Kuba och med premiär den 21 februari i Havanna. SOMOS grundades på Kuba 2012 och SOMOS tidigare produktion SOMOS - Som oss spelade för utsålda hus på Södra Teatern, Parkteatern i Stockholm och Storan i Göteborg sensommaren 2013. SOMOS är ett unikt danskompani, ett möte mellan kubanska och svenska dansare, där afrokubanskt, västafrikanskt, vouging/waacking, hip-hop, popping, house och samtida dans blandas. Det finns inget liknande danskompani som SOMOS i Sverige just nu.

Musiken i föreställningen är inspirerad från nutida house och olika elektroniska musikscener, med influenser från genres som electro cumbia, kwaito och kuduro. Afrikanska traditionella rytmer blandat med en elektroniskt beat. Producenten NevaDeelay har skapat ljudbilden och produktionen har även bjudit in Axel Boman som bidragit generöst.

Ensemble:

Dansare:
Joao Aguilera (Kuba)
Joanna Chrona (Sverige)
Claudia Leal (Kuba)
Lisa Janbell (Sverige)
Danel Milian (Kuba)
Yared Cederlund (Sverige)

Konstnärlig ledare & Koreograf: Lisa Janbell
Koreograf: Obwen Beovides Gonzáles ( Kuba )
Dramaturg & Konstnärlig rådgivare: Helena Ringvold

Repetitör: Lisbeth Godoy (Kuba)
Musikdesign: Dijle Özlem Neva Yigitbas NevaDeelay
Ljusdesign: Carlos Gámez (Kuba)
Ljusrådgivare: Tim Dalrud
Kostym: Malena Modéer

Producent (Kuba):  Ariel Bouza
Produktionsassistent: BamBam Frost
Sälj & marknadsföring: Familjen Beckman
Form: Babak Shermond

SOMOS manifest:

I tider som dessa, tyngda av motsättningar mellan olika folkgrupper, grundat på fördomar som växt i brist på kunskap och erfarenhet av det ”andra”, är det viktigt att se helheten och inse att jag är för att vi är. I den stora globala skalan men även i den lilla är det viktigt att förstå att vi alla är beroende av varandra. Vi är alla i en konstant relation till varandra. Det jag gör påverkar den som står bredvid. Det jag säger och gör har alltid en följd. Jag är för att du är, vi är, SOMOS.


Med reservation för eventuella ändringar

Besök hemsida