Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern

Ung filo: Unga tänker större

Vad är viktigt med livet? Finns det någon egentlig skillnad mellan pojkar och flickor? Är det rätt att äta djur?

I oktober fylls Södra Teatern återigen med barn och unga som med hjälp av filosofin vill lära sig att ställa de rätta frågorna och fördjupa sig i de inte alltid så entydiga svaren. Kurserna Tänka Noga – ung filosofi startar den 8 oktober.

Barn samtalar gärna med jämnåriga om moraliska frågor, om vad som är rätt och fel, om metafysiska frågor, vad som är verklighet och om drömmar är på riktigt. Södra Teatern har därför, sedan år 2000, erbjudit kurser i filosofi för barn och unga. Kurserna leds av pedagogerna Johan G:son Berg, Lars Hammer och Jonathan Clinton. De är alla skolade i filosofisk teori och praxis och har arbetat med filosofi och undervisning på nivåer från förskola till högskola.

– Filosofiska frågor finns i alla delar av livet, både när man är överlycklig och när man är förkrossad, i det mest vardagliga och det allra mest overkliga. Man behöver därför sammanhang där man får reda ut vad frågorna egentligen handlar om, tillsammans med andra som också undrar, berättar Johan G:son Berg, som själv började sin filosofiska bana på Södra Teatern och har i dag en fil.mag. i teoretisk filosofi från Stockholms Universitet.

– Södra Teatern har ju vanligtvis fokus på konserter och nattklubbar. Därför är det extra kul att huset fylls av barn lite då och då – närmare bestämt varje söndag sedan år 2000. Det är inte heller vilka ungar som helst, utan små filosofer som här uppmuntras att lista ut vad som är rätt och fel i stort och smått, berättar Anders Ålander, chefsproducent på Södra Teatern.

Fakta:
Ung Filosofi äger rum på Södra Teatern sju lördagar per termin, vårens kurs startar 8 oktober och är indelad i följande tre åldersgrupper:
Fantasi & filosofi (9-12 år)
Genom lek i kombination med filosofi undersöks vad som kan vara verkligt och vad som kan vara fantasi samt hur dessa båda ibland kan samverka och ge ny förståelse.

Meningen med livet (12-15 år)
Det viktiga är inte att komma fram till ett svar, utan att lära sig olika sätt att tänka kring ett problem. Utgångspunkten är deltagarnas egna frågor, där ingen fråga är för liten eller för stor.

Filosofiska undersökningar (16-19 år)
Kursdeltagarna väljer tillsammans ett ämne att undersöka, där fokus ligger på att utmana både det oklara och det självklara.

Samtalen sker utan föräldrar och varje tillfälle pågår i ungefär två timmar med en fikapaus i mitten. Fika ingår i kursavgiften på 1 190 kr per termin. Cirka 15 deltagare/grupp.

Läs mer om Ung Filosofi här

Initiativtagare till Ung filosofi är Anders Persson och Liza Haglund som under många år också ledde kurserna. Tillsammans har de skrivit boken Självklart? Inte! och Liza är även författare till boken Att tänka noga, Öppet sinne – stor respekt. Båda utgivna på Rabén & Sjögren.