Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Humor / Teater

Vita Kränkta Män

Skarp och rolig politisk teater

Kawa Zolfagarys Vita kränkta män med Lo Kauppi i huvudrollen spelades för utsålda hus på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm förra våren och likaså för utsålda hus på Stora Teatern i Göteborg under hösten. Föreställningen drog så mycket publik att man flyttade den till stora scenen på Södra Teatern i Stockholm. Nu kommer den åter till Södra Teatern!

När Vita kränkta män hade premiär på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm i april lät inte gensvaret vänta på sig. Föreställningen, som började som en Facebook-grupp och som sedan blev en bok av skribenten och debattören Kawa Zolfagary, resulterade i utsålda salonger. Kritikerna var positiva och beskrev pjäsen som skarp och rolig politisk teater. Lo Kauppi, som spelar pjäsens enda roll och som också står för dramatiseringen, är glad över den uppmärksamhet som Vita kränkta män väckte.

- Jag är glad över att det blev så mycket befriande skratt åt det absurda hatet som föreställningen handlar om. Men uppmärksamheten ligger i tiden. Begreppet "Vita kränkta män" som Kawa Zolfagary skapat är enormt befriande i en tid med ökade klyftor, kvinnohat och invandrarhat, säger Lo Kauppi.

- När Vita kränkta män gick från facebookgrupp till bok blev det något helt annat, och när Lo Kauppi sedan tog det till teaterscenen så fick det liv på riktigt. Det är först då, i kött och blod, som man ser hela tragedin och komedin bakom de rasistiska och kvinnohatande inläggen, säger Kawa Zolfagary.

Om pjäsen: Den vita mannen står ensam på scenen. Han ska hålla sitt jämställdhetstal inför den fullsatta publiken, men han möts av uppenbara fysiska hinder. Scenen är inte färdig ännu. Det hänger sladdar överallt. Livsfarliga eluttag som han felkopplar. Nätaktiviteten på diverse forum gör att han blir tvungen att avbryta talet genom att skriva svar och inlägg som utspelar sig på fonden och i högtalarna.
Allt är emot honom. Han ligger där, byxorna har slitits av, skjortan sönderriven – det är då han skriker fram listan på Sveriges 100 farligaste kvinnor.

Av: Kawa Zolfagary
Med: Lo Kauppi
Regi & Scenografi: Figge Norling
Dramatisering: Lo Kauppi

Sagt om Vita kränkta män i pressen:
Det är infamt roligt /Dagens Nyheter
Det är en rakt igenom briljant parodi på den vita kränkta mannen /Popmani
Det är både bitskt, roligt och rörande /Nummer
Lo Kauppi gestaltar med Papphammarsk perfektion /Kulturnytt, Sveriges Radio
När det blir omöjligt att ta debatten får man skratta i stället /Expressen
Vita kränkta män är något så ovanligt som politisk teater on demand /Feministiskt Perspektiv

 


Med reservation för eventuella ändringar.