sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Alan Morrison [GBR]

Releasekonsert för nya albumet The Key - Fri entré!

I samma ögonblick som Alan Morrison för första gången kom till Sverige för att spela på en festival sommaren 2009, kände han sig på något sätt “hemma” – en mystisk anknytning till Sverige som har följt honom genom åren. Sedan dess har han bott i Sverige många gånger, då han gjorde två album i Stockholm (Ride my Heart, 2010 och The End of the Song, 2014). Nu släpper han sitt tredje album, ett magnumverk med 14 spår med titeln The Key, som producerades sommaren 2016 av Otto Wellton i den berömda kultstudion Kingside, nära Gnesta.

Stilen i Alans musik har av en recensent kallats för “folkrock med inslag av modern folkmusik och alternativ country”. Men på det nya albumet, The Key, finns det ett förvånansvärt stort utbud av stilar. Utöver hans naturliga folkrock och progressiva folkmusik, finns också psykedelisk pop, rasande punk, ballader med ett stråk av country, medeltida folkmusik, Dixieland swing, spröda visor för orkester och en fantastisk klimax på titelspåret med en psalmliknande kör. Flera av låtarna kan kallas “inspirerande”. IKON Magazine skrev i en recension av ett av Alans tidigare album: “Svårt att inte gilla … kraftfulla låtar med bra texter och en varm röst”. I en annan recension så hävdade Kristianstadsbladet att: “Alan Morrison skapar smarta, vackra kärlekstexter som lever utanför ’oh baby ’ “.

Poeten Alan ger även vingar till några av sina dikter så att de också kan flyga som sånger. De harmonier han skapar är i enlighet med innehållet i texterna. Således har Alan på albumet The Key valt att använda en rik musikalisk palett som omfattar 24 musiker som spelar 32 instrument, inklusive en orkester med strängar och mässing-/träblåsinstrument, för att passa olika stilar och texter i sina låtar. Förutom de vanliga instrumenten trummor, bas, gitarr och keyboard så används lap steel-gitarr, dobro & pedal steel-gitarr, klockspel, vibrafon, dragspel, luta, jazz-/countryfiol, mandolin, klarinett, pukor, trummor, rörklockor och crotales (antika cymbaler) för att ge färg åt musiken. En kör gör också ett framträdande på titelspåret, och kommer även att göra det på releasekonserten.

Alan kommer att använda samma förstklassiga musiker på Södra Teatern som i studion när albumet producerades. Kända artister i Stockholm kommer att spela tillsammans med Alan på releasekonserten. Det är bland annat Fredrik Björling (trummor), Staffan Johansson (elgitarr), Idde Schultz (körsång), Aminah Al Fakir (sopran och bakgrundssång), Linda Öst (bakgrundssång), Hasse Johnzon (dobro, gitarr pedal steel/lap steel, mandolin) och Otto Wellton (keyboard). Liksom på skivan så är orkestermusikerna från Stockholm Concert Orchestra. Orkesterarrangemangen är gjorda av Johan Ahlin – en av direktörerna i SCO som har arbetat på alla de album som Alan gjort i Sverige och som han ömt kallar “min George Martin “.

Releasekonserten för The Key onsdagen den 12 oktober på Södra Teatern kommer att bli ett sant skådespel – en fest för öron, ögon och själ. En kväll att minnas! Kom och delta i firandet!

 

 


Med reservation för eventuella ändringar.

Besök hemsidaBesök på Facebook