sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Amira Medunjanin [BIH]

Med TrondheimSolistene Kvartet

Sevdah är kärlek, sevdalinka är ett sätt att beskriva själen. En kärleksdiktning med orientaliska rötter som är väldigt karaktäristisk för Bosnien. Det är en musikalisk yttring som är kopplad till melankoliska stämningar och uttrycker längtan, lidelse och kärlekssorg. Amira Medunjanin är världens främsta sevdalinkasångerska som ger nytt liv åt gamla sångskatter.

På Södra Teatern väljer Amira att gå tillbaka till rötterna och ge en intimare bild av hennes sångskatt och presentera sitt senaste album Ascending tillsammans med gitarrvirtuoserna Ante Gelo och Zvonimir Sestak på kontrabas samt TrondheimSolistene kvarteten från Norge.

Amira är född och uppvuxen i Sarajevo, Bosnien men hennes repertoar sträcker sig långt utanför landets gränser. Sevdalinka (sevdah-låtar) hon lärde sig från sin mamma var de vackraste av låtarna. Hennes fascination utav den muntliga traditionen från Bosnien och Hercegovina ledde henne till att ägna sig åt att skapa en unik röst inom sevdah och att utforska sin uttrycksförmåga till fullo. Hon hade tillbringat åratal letandes efter personer som delade hennes idéer om sevdah, och det bästa sättet att presentera dem på men förgäves.

Amira beskrivs av den engelska journalisten Gart Cartwright som “Bosnian Billie Holiday” och han beskriver hur Amira förvandlar sevdah inuti, hittar nya kontext och former inom en tradition som är hundratals år gammal.

År 2017 rankades Amira av Storbritanniens magasin Songlines bland topp tio av de nuvarande World Music Divas.


Med reservation för ändringar.