sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Samtal

Besinningslösa öden

Poesi som motståndshandling

I samarbete med kulturföreningen Bagdad Café presenterar Re:Orient en kväll med poeterna Samira Negrouche, Ida Börjel, Fatemeh Ekhtesari och Athena Farrokhzad.

Hör här om algerisk samtida litteratur, hör poesiuppläsningar och delta i samtal med poeterna och samtalsledare Kholod Saghir. Det blir en kväll med fokus på kvinnligt skrivande, skrivande som motståndshandling och kvinnliga nätverk i Sverige och Mellanöstern. Uppläsningarna sker på svenska, persiska och franska.

MEDVERKANDE:
Athena Farrokhzad bor i Stockholm och är poet, litteraturkritiker, och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut Vitsvit, som nominerades till Augustpriset och belönades med bland andra Karin Boye-priset.

Fateme Ekhtesari är numera fristadsförfattare i Norge efter att ha censurerats och fängslats i sitt hemland Iran. Är poet och barnmorska. Ekhtesari skriver på persiska om förlossningar, graviditeter och aborter – om kvinnors villkor. Hon skriver också om politik och motstånd. Ekhtesari tillhör en litterär rörelse som kallas “post-modern ghasel” (även ghazal), som utgår ifrån den äldre diktformen ghasel men beskriver sin samtid.

Ida Börjel Är bosatt i Malmö. Hennes diktsamlingar  har belönats med en mängd litterära priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris, Mare Kandre-priset och Sveriges Radios lyrikpris.  Diktsamlingen Ma (2014) nominerades till Augustpriset.

Samira Negrouche Frankofil författare, poet, översättare och utbildad läkare, är född och verksam i Alger. Hennes texter är översatta till ett tjugotal språk. Trespråkig från födseln hänger sig Negrouche åt att översätta arabisk och engelsk samtida litteratur till franska. Hon har ägnat sig åt att ifrågasätta fysiska, språkliga och konstnärliga gränser. Sedan många år samarbetar Negrouche också med artister och musiker.

Kholod Saghir Initiativtagare och projektledare till Bagdad Cafés kvinnliga konstnärliga utbyten. Medöversättare av den irakiska poeten Rasha Alqasems  diktsamling ”Jag matar kriget med dem jag älskar” tillsammans med författarna Sara Mannheimer och Elisabeth Hjort, boken ges ut hos bokförlaget 10-tal hösten 2017.


Presenteras i samarbete med kulturföreningen Bagdad Café.