sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Samtal

Bokkväll: Björnen kommer!

Av och med Filters chefredaktör Mattias Göransson

Tisdagen den 14 november gästar Filters chefredaktör Mattias Göransson Södra Teatern för att prata om sin nya och redan omtalade bok Björnen kommer! Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag.

Kvällen inleds med ett samtal där journalisten Dan Josefsson samtalar med Mattias Göransson om boken, men även om andra uppmärksammade fall där en bedövande konsensus stått i vägen för en korrekt historieskrivning och hantering av svåra samhällsfrågor. Efter en kort paus pratar Mattias med några av de medverkande i boken. Boken finns till releasepris och Mattias Göransson stannar kvar för signering.

Om Björnen kommer!
En överstelöjtnant larmar om en ubåt nära centrala Stockholm. Arlandas flygledarsystem drabbas av datorkrångel. Militärer på Gotland rapporterar om ryskskyltade bilar. Trots att varje enskild händelse har en högst naturlig förklaring larmar medierna om »hybridkrig« och »ryska kränkningar«. Företrädare för »pansartriangeln« den tätt sammanflätade alliansen mellan Försvarsmakten, vapenindustrin och opinionsbranschen spär på oron med nya vinklade påståenden. Resultatet: tiotals miljarder kronor satsas nu på att rusta upp det svenska försvaret utifrån falska premisser. Samtidigt mörkas misslyckanden, och verkliga säkerhetsproblem negligeras.

Med hjälp av tidigare hemligstämplat material och helt nya fakta från högt uppsatta källor inom bland annat Försvarsmakten, säkerhetspolisen och Sveriges politiska ledning går Mattias Göransson i Björnen kommer! till botten med den svenska ryssrädslan. Han reder ut vad ryssarna gjort mot oss förr och nu – men framför allt vad de bevisligen inte har gjort och gör. Göranssons jakt på sanningen leder till en lika skrämmande som tragikomisk resa bland spökraketer, pruttande sillar och periskopsjuka marinofficerare.

Björnen kommer! lyfter också fram den psykologiska forskning som förklarar varför uppskrämda människor har så svårt för att tänka klart, och varför just militären utgör den perfekta miljön för hjärnspöken och snedtänkta slutsatser. Som läsare får du verktyg för att skilja relevant information från propaganda och rena bedrägerier.

Mattias Göransson är chefredaktör för magasinet Filter och har belönats med Stora journalistpriset och Sveriges tidskrifters Stora pris. Han slutförde också den avlidne Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare.
Dan Josefsson har bland annat gjort SVT-dokumentärerna Kvinnan bakom Thomas Quick och Fallet Kevin. Josefsson har belönats med Stora Journalistpriset.