sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Chad Lawson: Bach & Chopin Interpreted [USA]

Klassisk musik för Spotifygenerationen

Kompositören och pianisten Chad Lawson har som artist utforskat diverse olika musikaliska vägar och har på så vis utvecklat ett intimt uttryckssätt som lett honom till toppen av försäljnings-listorna under första halvan av 2010-talet. Som femåring bad Lawson sina föräldrar om musiklektioner efter att ha sett Sha-Na-Na på TV och som vanligt blev de lektionerna klassiskt inriktade pianolektioner. När han sedan skulle välja college så sökte han till Peabody Conservatory, men bestämde sig för en jazz-inriktning och valde Berklee College of Music istället. Där tog han dessutom diverse ströjobb som keyboardist åt en studio. Efter examen turnerade han med Babik Reinhardt och han bildade en egen jazztrio med Zack Page på bas och Al Sergel på trummor. Trions självbetitlade album Chad Lawson Trio kom ut 1997 och följdes av ytterligare två på Summit som gjorde bra ifrån sig på jazzlistorna; Dear Dorothy: The Oz Sessions (2002) och Unforeseen (2004). Både TV-serien Dawson’s Creek och Starbucks plockade upp musik från Dear Dorothy vilket senare ledde till att han skrev musiken till filmen Doughboys av Louis Lombardi (2007). Under 2007 tog trio en paus och Lawson turnerade som keyboardist till Julio Iglesias.

Windham Hill’s grundare William Ackerman hjälpte Lawson med första soloalbumet Set on a Hill 2009, vilket blev en ny riktning för honom och mynnade ut i ytterligare fem soloprojekt mellan 2011 och 2014, vilka alla fick fin kritik. Musiken under eget namn har en meditativt avslappnad känsla som både hämtar inspiration från klassisk musik och improvisationsjazz. På The Space Between (2013) använde han en filt mellan hamrarna och strängarna i pianot med en mikrofon väldigt nära hamrarna för att skapa ett väldigt intimt sound. Lawson återanvände samma metod för The Chopin Variations (2014). Albumet spelades in tillsammans med violinisten Judy Kang (Lady Gaga, Ryuichi Sakamoto) och cellisten Rubin Kodheli (Kanye West, Courtney Love), vilket blev hans största framgång hittils där albumet nådde #1 på Billboard, iTunes och Amazons klassiska topplistor under 2015. Hans musik har sedan dessanvänts till bland annat tv-serierna The Walking Dead och Vampire Diaries, ett stort antal reklamfilmer och gett honom kompositörsuppdrag för film och tv.

Han är en Steinway-artist som är mycket involverad i frågor kring streaming-tjänster som Spotify och Pandora. Pandora har till och med bjudit in Lawson som talare inför den amerikanska kongressen för att förklara hur banbrytande streamingstjänster är för musikbranschen och människors musikkonsumtion. Detta är något han ofta själv också lyfter fram i sin uttalade vilja att via sina moderna kompositioner göra ‘klassisk musik för Spotifygenerationen’. Kärleken är tydligt ömsesidig då hans musik spelas av över 1,7 miljoner användare per månad via streaming-tjänster.

I slutet av april 2016 kom uppföljaren till The Chopin Variations och det är ett album inspirerat av Bachs koraler; Bach interpreted / Piano variations on Bach Chorales. Albumet komponerades och spelades in under endast två dagar efter att ha studerat originalets komposition i detalj och adderat improvisation för att utforska Bachs koraler. Det intensiva arbetet med att sätta sig in i kompositionerna ledde till att de flesta spåren gick att spela in på en enda tagning. Det finns redan nu tillgängligt via Spotify, men släpps brett i Europa i september i samband med Europaturnén.

Och det är under denna turné vi nu får chansen att se honom live i Norden för första gången – på Södra Teatern 20:e september.


Presenteras i samarbete med Northern Trail. Med reservation för eventuella ändringar.