sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Dans

Cullbergbaletten 50 år!

Jubileumsföreställning med fri entré

2017 firar Cullbergbaletten 50 år. Jubileet pågår under hela våren och avslutas med final på Södra Teatern i slutet av maj.

Tre dansare i Cullbergbaletten; Adam Schütt, Eva Mohn och Daniel Sjökvist, skapar egna verk inspirerade av kompaniets grundare Birgit Cullbergs liv och verk. De unika tolkningarna valdes ut av en jury med Mats Ek, Ana Laguna, Cristina Caprioli, Stina Nyberg och Jefta van Dinther.

Föreställningarna på Södra Teatern är Cullbergbalettens födelsedagspresent till publiken och presenteras på stora scen 20 maj klockan 19.00 och 21 maj kl. 16.00. Entrén är fri, först till kvarn gäller.

3 X Birgit

Adam Schütt
Re: Birgit

“Att titta på det arbete som utsökt dans är och höra uppriktiga och personliga uttalanden och frågor, det är för mig en förlängning av Birgits arv. Är koreografi bara fysiskt arbete? Hur många berättelser kan uttryckas av kroppen på samma gång? Vad händer när jag återskapar Birgits arbete och samtidigt uttrycker min egen uppfattning?”

Med: Adam Schütt, Anand Bolder, Samuel Draper, Vincent Van der Plas
Ljus: Adam Schütt
Scendesign: Gian Monti, Felix Breitholtz och Nytorgsverkstaden

Daniel Sjökvist
Momen

Dansare: Katie Jacobson, Ninna Oom, Patricia Saliba
Ljus: Thomas Zamolo
Ljudbild: Camille Prieux

Daniel Sjökvist har i sitt arbete låtit sig inspireras av Birgit Cullbergs Romeo och Julia, och Sergei Prokofiev berömda musik är här dekonstruerad.

Eva Mohn
Det kändes som det var min

Det kändes som det var min är en kollaborativ dans som har sitt ursprung i och är sammansatt av minnen, intryck, fragment och poesi från en dansares processer och upplevelser.

”Vi har intervjuat två dansare, Siv Ander och Karin Thulin, som arbetade med Cullbergbaletten från starten 1967. I intervjuerna delar de med sig av sina berättelser, historier, dansminnen och danserfarenheter. Med utgångspunkt i materialet har vi utvecklat en dans som bygger på minnen, berättelser och fantasier från våra tidigare dansare, samtidigt som vi avslöjar och delar med oss av våra egna. Vi gjorde det här som ett sätt att hylla en stor berättare och kvinna med rik fantasi, Birgit Cullberg. Det här är vårt sätt att använda dansen som en berättelse, poesi och fantasi och bygga en koreografi som känns som vår egen: ’just så här, precis så här, så här’.”

Medverkande och musik: Eva Mohn, Eszter Czédulás, Eleanor Campbell & Erik Nilsson
Ljus: Mirko Guido
Scenografi: Eva Mohn, Mirko Guido


Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av samtida dans. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också andra projekt och produktioner och samverkan med dansutbildningar.

Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter, kreativitet och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare sedan maj 2014. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.

Besök hemsida