sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

DET VAR EN BÅT SOM SA…

Daniel “The Moniker” Karlsson hyllar Robert Broberg

En varm och innerlig hyllningskonsert till Robert Zero Karl Oskar Broberg med Daniel “The Moniker” Karlsson och hans tvåmannaband.

I en loge någonstans i Sverige år 1993

– Har du vita gympadojor med dig?

Orden var Robert Brobergs och de var riktade till en 11 år ung pojke som några timmar senare skulle få vara med om det många bara drömmer om. Han skulle få uppträda tillsammans med sin stora idol. Låten var Pappa se min hand och turnén var Målarock. Under hela fyra konserter fick han uppleva drömmen, och ja, gympadojorna var självklart med.

Pojken, som kallade sig själv för Lill-Robban när han uppträdde på diverse tillställningar runtom i Jönköpingstrakten, blev äldre, upptäckte Guns N’ Roses, Oasis, Blur och Beatles, startade olika rockband, blev Idol-Daniel med hela svenska folket, tog sig artistnamnet The Moniker, gjorde succé i Melodifestivalen, avverkade Diggiloo, Allsång på Skansen, Så ska det låta osv, blev stolt ambassadör för välgörenhetsorganisationen Star For Life där han gjort över 60 konserter tillsammans med några andra gamla hjältar i Triple & Touch, hela tiden med Robert Karl-Oskar Zero Broberg som den där store husguden som man kan gå tillbaka till för trygghet när så behövs.

Robert Broberg avled 2015 och Daniels ord efter beskedet löd:

– Det är väldigt speciellt hur man kan bli så ledsen över att en människa man inte känner har gått bort. Men det är jag. Robert Broberg är ju den största anledningen till att jag står på scenen överhuvudtaget.

Hur kommer det sig?

– Det såg så väldigt roligt ut när han stod där på scen, liksom. Jag ville också göra det. Allting började med att jag fick en skiva av min syster. Jag lärde mig snabbt allt, sen blev det så att jag åkte ut och uppträdde som Lill-Robban på div fester runtom i Jönköping. Jag var 11 år och sjöng Uppblåsbara Barbara med stor inlevelse, så du kan ju gissa vad mina föräldrar tyckte om det.

Det stora var värmen i hans röst. Den ligger mig närmast. Och hans texter, både de roliga och de allvarliga. Han hade hela spektrat, vilket inte alls är lätt.

Hyllning i TV4

I samband med att Robert Broberg gick ur tiden 2015 gjorde Daniel ett bejublat hyllningsmedley i Sommarkrysset på TV4.

Det var Janne Schaffer som hade fått frågan om vem han tyckte skulle göra hyllningen. De fick ett svar och det var The Moniker. Daniel bjöd i sin tur med Uffe Börjesson (Roberts gitarrist och vapendragare i över 25 år) upp på scen och 22 år efter de där Målarock-konserterna så stod de återigen på samma scen, fast denna gång utan den store. Det blev både glädjefyllt och känslosamt.

Daniel fick även, några veckor senare, äran att uppträda på begravningsmottagningen där han sjöng Jag älskar dig, ditt helvete, Jag måste hejda mig och The Pling Plong Song.

“Att som ett stort fan få stå där med Janne Schaffer på ena sidan, den blå gitarren, som stod uppställd symboliskt och majestätiskt, på andra, samt hela Roberts 12-mannaband runtomkring, och dessutom sjunga hans låtar inför hans familj och vänner.. Jag var som du förstår inte helt lugn och sansad. Lika overkligt som fint. Ja, herregud..” – Daniel Karlsson

Och nu är tiden inne för Daniel att återigen framträda med Robert Brobergs sånger. Tillsammans med sin gitarr och två medmusikanter ger sig Daniel nu ut för att hylla sin stora inspirationskälla och idol. Och med den bakgrundshistoria som Daniel har kan vi lova en varm och värdig föreställning där odödliga klassiker avlöser varandra.


Presenteras i samarbete med Jubel. Med reservation för ändringar.