sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Divanhana [BIH]

Urbant med traditionella rötter

Divanhana från Bosnien-Hercegovina rör sig i gränslandet mellan pop, jazz och klassisk musik. Med sitt filmiska och klangrika sound har de lyckats sammankoppla ett nutida urbant uttryck tillsammans med rötter ur den traditionella balkanmusiken, benämnd som ”sevdalinka” som står för en folkmusikgenre med lång tradition i Bosnien-Hercegovina, men som även är mycket populär i Montenegro, Serbien, Kroatien och Makedonien. Ursprungligen kommer ordet från turkiskans ”sevda” som betyder kärlek. Musiken är nära besläktad med genrer som flamenco, fado och blues.

Divanhana bildades 2009 av en grupp studenter vid Sarajevo Music Academy och debuterade samma år med sångaren Vanja Muhović, som de spelade in två singlar tillsammans med  Zaplakala Šećer Đula och Razbolje se sultan Sulejmane. Låtarna fick ett enormt genomslag och lockade till sig en stor skara lyssnare som ville höra mer. Deras första fullängdsalbum Dert släpptes 2011 och var resultatet av ett samarbete med den renommerade tyska musikproducenten Walter Quintus. Divanhana har hittills släppt sju album.

Efterfest med DJ Zoran. Kommer att spela pop-rock musik från ex-Jugoslavien och balkan beat.

Programmet är en del av FeminEASt festivalen i Göteborg och Stockholm som arrangeras av Riksteatern.

facebookevent


Om FeminEast

Oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern. Röster som inte hörs, som inte får göra sig hörda. Röster som motarbetas för att de kan erövra världen och störta strukturer. FeminEast lyfter fram starka kvinnor som genom sina röster och sitt artisteri verkar för sina medmänniskor. En unik artistkavalkad som sprider energi och styrka, intryck som lämnar avtryck. I december bjuder FeminEast på enastående konserter med allt från klassisk arabisk och persisk musik till träffsäker jazz, livliga klubbkvällar och hiphop.

Med reservation för ändringar. Presenteras av Riksteatern.

kk_liten

Kulturkompis – Make Friends Through Culture ger nyanlända och etablerade svenskar möjligheten att gå på kulturaktiviteter tillsammans – konsert, bio, museum eller liknande.