sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

DRIVE-BY TRUCKERS [USA]

Americanans flaggskepp

Vi har väntat länge och äntligen är det dags. Sedan Rootsy Music startade med att arrangera turnéer och konserter har det här bandet legat högst upp på önskelistan. Ett av Americana-musikens självklara flaggskepp styr sina segel mot Europa för första gången på lång tid och det är med omåttlig stolthet vi får vara med att presentera Drive-By Truckers.

Bandet kommer till oss med det nya albumet American Band i baget. Ett album som visar upp ett märkbart nytänt, angeläget och engagerat Drive-By Truckers. De nya sångerna tar bandets alltid närvarande sociala engagemang ett steg längre än tidigare. Från berättelser om individer och personer till frågeställningar om den tid vi lever i och hur det amerikanska samhället ser ut år 2016. Mike Cooley är rakt på sak när han förklarar att “I wanted this to be a no bones about it, in your face political album, I wanted to piss off the assholes.”

American Band är ett politiskt album. Ett väl inlindat debattinlägg men lika mycket en sofistikerad käftsmäll mot den amerikanska verklighet bandets låtskrivare och originalmedlemmar Patterson Hood och Mike Cooley inte trivs i. Och de vill inte stå tysta och se på längre. Med vass penna och för bandet typiskt mänskligt berättande avverkar man amerikanska superaktuella och laddade ämnen som rasism, orättvisor, islamofobi, polisbrutalitet och vapenlobbyn NRA med dess makt över det amerikanska samhället. Det går inte att ta fel på var deras sympatier ligger.

Det märks att bandet tar det här albumet på yttersta allvar och Hood och Cooley är smarta. Tydligt är att man vill att texterna står så ostörda det går i en annars ofta rökig och jamig Drive-By Truckers miljö. Man vill att lyssnarna ska höra vad de vill säga. Därför är albumet också bandets kanske mest lättilgängliga och “välproducerade” och man sugs in i berättandet. Och med elva hyllade och alltid relevanta studioalbum och fyra bubblande live-album har Drive-By Truckers blivit en av den amerikanska musikens verkliga tungviktare. De har förtjänat en trovärdighet att ta sina projekt dit man vill och med en stor skara lojala fans som följer bandet hängivet. Bandet är och har alltid varit en kraft som med stark originalitet och total intuition fångat upp och förvaltat magin och arvet av den amerikanska söderns berättande och musikhistoria. Hood och Cooley startade bandet och många medlemmar har passerat genom åren. Bl.a. Jason Isbell startade sin karriär och fick sin utbildning i Drive-By Truckers. som medlem under några fantastiska år.

Support: Ellen Sundberg


Presenteras i samarbete med Rootsy Live. Med reservation för eventuella ändringar.

kk_liten

Kulturkompis – Make Friends Through Culture ger nyanlända och etablerade svenskar möjligheten att gå på kulturaktiviteter tillsammans – konsert, bio, museum eller liknande.

Besök hemsida