sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Humor / Konsert / Teater

Emil Jensen: Flyktpotatis

Stor turné och nytt album i höst

Support 1/12: Frida Andersson

Support 2-3/12: Iiris Viljanen

Emil Jensen är en av våra mest unika och angelägna röster just nu.

Den 28 oktober släpper han nytt album och ger sig ut på en omfattande turné genom hela Sverige med sin nya föreställning Flyktpotatis. Turnén, som är ett samarbete mellan United Stage och Riksteatern, har redan över 40 datum bokade, en minst sagt imponerande turnélista och ett förhandsintresse som saknar motstycke.

Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer – alla sorters flykt, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, säger Emil Jensen själv om arbetet med föreställningen.

När samhällsklimatet hårdnar och kallnar, kontrar Emil med att sprida ännu mer mänsklig värme genom sina hyllade skivor, böcker, krönikor, tankar för dagen i radio och framför allt från scener runt om i hela landet med sin helt egna blandning av musik, lyrik och komik.

Genom att på samma gång vara både en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister lämnar Emil ingen oberörd. Han tar sig an svåra ämnen som de flesta duckar för, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter.

Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser – som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser även en nominering till Martin Luther King-priset för sitt solidaritetsarbete.

Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid. (Ur motiveringen till Frödingpriset)

Se SVT:s dokumentär om Emil här.

Lyssna på Emil i P1 Sommar.

Pressröster om Sommar:

Aftonbladet: “Vackrare än så här blir det kanske inte”

Dagens Nyheter: “Emil Jensen öppnar kanaler för lyssnarens sårbarhet”

Expressen: “Emil Jensen beskriver sorg med finess”

Göteborgsposten: “En perfekt balanserad Emil Jensen”

Sydsvenska Dagbladet: “Emil Jensen slår ett slag för den släta figuren”

Barometern: “Roligt, rörande och småpretentiöst”


Presenteras i samarbete med United Stage. Med reservation för eventuella ändringar.

 

Besök hemsida