sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

En finsk jul

“Kommer du till julen kommer du då hem tillbaks till landet där du blev till för länge sen”

Ingen låt sätter ord på känslan inför julen lika hjärtskärande som Iiris Viljanens Brevväxlingar. Nu kommer hela det kritikerrosade albumet En finsk jul äntligen att framföras live. Missa inte denna unika möjlighet att uppleva julens vemod i grupp!

En finsk jul fångar känslan av storhelgen. När allting stannar upp för några dagar, och man träffar – eller inte träffar – sin familj. När man tänker lite extra på de som gått bort och inte finns med oss längre. Känslan av tiden som går och har gått.

Iiris med band spelar klassiska finska jullåtar i ny tappning varvat med modern nyskriven jazz. Det svenska och finska språket blandas sömlöst med varandra. Det blir sirligt pianospel och virtuosa flöjtmelodier, varma toner från kontrabas och slagverk. Live kommer albumet att växa och bli en ännu större upplevelse.

En stämningsfull konsert som inte räds armod och elände. Fast kanske kan också eländet kännas lite lättare att hantera med lite fin finsk musik i öronen, och med en kopp stark glögg i handen.

Medverkande
Iiris Viljanen: piano, sång
Felisia Westberg: kontrabas
Mischa Grind: slagverk
Lisa Grotherus: klarinett
Nils Berg: klarinett, tvärflöjt, saxofon
Jonas Teglund: elgitarr, bjällror

Tidigare i år tilldelades Iiris Viljanen en Grammis för albumet Den lilla havsfrun. Hon har gett ut fyra album varav det senaste En finsk jul släpptes 2020.

”I år är Iiris Viljanen den starkast lysande stjärnan med albumet »En finsk jul« som handlar mer om längtan och saknad i största allmänhet. Instrumentala vinterstämningar möter tvåspråkiga psalmer och egna sånger som försöker hitta någon sorts hemmahörande i bortavaron.”
Johanna Paulsson, DN

“Den som kan lyssna på [Brevväxlingar] utan att bryta ihop bör omgående uppsöka läkare: diagnosen lyder förtvinad hjärtmuskel.”
Margit Richert, Aftonbladet Kultur

“Hon är en suverän instrumentalist och musikaliteten sätter också tydliga avtryck i hennes texter. Kommer hon att hinna med alla orden i versen innan melodin tar slut? Jomenvisst och med ett enastående sväng som slutresultat.”
Björn Stefanson, Värmlands Folkblad

För dig som besökare kommer det att vara en smidig lösning och ett uppvisande av giltigt vaccinationsintyg vid entrén. I enlighet med myndigheternas rekommendation är det endast vaccinpass som kommer att gälla, och inte PCR-test eller liknande.
Så här gör du för att inpasseringen på konsertdagen ska bli så smidig som möjligt:
  • Ladda ned ditt vaccinpass på www.covidbevis.se (mobilt Bank-ID krävs)
  • Kontrollera att ditt vaccinbevis är giltigt över konsertdatumet (det funkar att visa upp det både utskrivet och digitalt)
  • Vad beredd på att visa ID-kort i samband med uppvisandet av vaccinpasset (detta sker vid första kontrollen in till arenan, din biljett kommer sen att scannas vid andra kontrollen)
  • Kom i god tid! Det kan eventuellt ta lite längre tid att komma in i lokalen än vanligt, så se till att vara på plats en stund innan konsertstart för smidig inpassering.