sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Exil [SYR]

Urpremiär av Mousa Elias nya verk

Välkomna på ett uruppförande av den syriska kompositören Mousa Elias nya verk Exil; kammarmusik som i form och innehåll berättar om en resa från Syrien till Sverige.

Det syriska inbördeskriget har beskrivits som en av de största tragedierna i modern tid. Det som började som fredliga och folkliga uppror mot president Bashar al-Assad blev med tiden en bloddränkt krigsskådeplats för allehanda grupper, länder och intressen. Kriget har nu gått in på sjunde året – utan någon lösning i sikte.

Kriget har också skapat den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Det är nutidens värsta humanitära kris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn. De flesta befinner sig i dag på flykt inom Syrien och i grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.

En del av flyktingarna har kommit till Europa och då främst Tyskland, men även Sverige har välkomnat många flyktingar från Syrien. Varje resa ser olika ut, men många gånger är det med fara för sitt liv som man tar sig till Europa. Flykten finns för alltid kvar i minnet, blandad med minnen av dem som lämnades kvar. Kanske av ett älskat hem, en karriär, en framtid. Kanske också av de döda.

Kriget och flykten från Syrien till Sverige är temat för kompositören Mousa Elias senaste verk – Exil. Det är nyskriven kammarmusik, som blandar orientalisk och västerländsk musiktradition, om en av vår tids mest utsatta grupper. Musiken ger röst åt smärtan och mörkret likväl som hoppet och längtan. Den berättar om de asylsökandes tragedier. Ett fåtal texter ingår och de kommer att vara både på arabiska och svenska, men de instrumentella delarna är nog så viktiga.

– Vissa saker skildrar man bäst utan ord. Det är inte allt man kan sätta ord på helt enkelt. Då kliver musiken in och var och en får skapa sig sin egen bild, säger Mousa Elias.

Medverkande:
Mousa Elias – oud, sång, komposition
Gentila Pop – fiol
Filip Gloria – fiol
Gabriele Freese – fiol
Britta Knapp – fiol
Cecilia Nilsson – fiol
Jill Johansson – viola
Adam Grauman – kontrabas
Jonas Bleckman – cello
Saman Alias – klarinett
Sinan Slewa – slagverk
Forat Fadhel Hussain – slagverk
Sofia Berg Böhm – sång


Presenteras i samarbete med Re:Orient. Med reservation för ändringar.

Besök hemsida