sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Fäboland

Thelma och Louise i allmogestil

Extraföreställningar 29/4, 30/4, 2/5 & 4/5!

Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är Thelma och Louise i allmogestil – en folkmusikkabaré i hemvävt.

Varje sommar åkte tjejer, kvinnor och tanter upp till fäbodarna i skogen. Inte på semester men för att arbeta hårt och umgås och ha det lite gött och mansfritt.

”Fäbodars musik – det vill säga brudars musik är det som är grunden i den svenska folkmusiken. Det står det inget om i historieböckerna, utan man måste läsa lite mellan raderna. Och det har vi valt att göra”, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders om sin föreställning Fäboland.

Fäboland utgår från fäbodarna som en matriarkal utopi. Det handlar om den svenska folkmusikens historia ur ett annat perspektiv, en bortglömd historia.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar och med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har under sju års tid turnerat runt om i Sverige och Europa med föreställningen på klubbar, festivaler, folkparker, teaterscener. Under 2015 var duon bland annat aktuell med en Europaturné, blev nominerade till årets traditionsbärare 2015 på Folk och Världsmusikgalan och 2016 släpper de sin debutplatta. De har blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3 och leder seminarier och diskussioner gällande tradition och folkkultur.

“De låter som First Aid Kit, men fem gånger farligare” /Gunilla Brodrej, Expressen

“Så mycket musikalisk jävlaranamma att man blir rent lycklig” /Christina Busck, Sundsvalls Tidning

“Som Kalle Moraeus men feminister och mycket tuffare” /Expressen

Konstnärligt team:

Sara Parkman: Text, musik, medverkande
Samantha Olanders: Musik & medverkande
Lisa Färnström: Regi
Johan Rödström: Scenbild, ljus samt video/visuals
Hampus Noren: Musik & ljudbild
Miriam Parkman: Kostym
Hanna Kirsch: Kostym

riksteatern_logo_invert


Presenteras av Riksteatern. Med reservation för eventuella ändringar.