Vår hemsida använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Om du vill veta mer om cookies, klicka här.

Södra teatern
Konsert

Grandmaster Flash [USA]

People, Places & Things med legendar!

Häng med på ett musikaliskt äventyr tillbaka till genrens barndom och få känslan av att vara mitt i ett funky block party i South Bronx när Grandmaster Flash besöker Kägelbanan med sin alldeles sprillans nya show ”People, Places & Things” fredagen den 10 november.

Världens första DJ-stärna, mixmästaren, hiphopfadern: Kärt barn har många namn och Grandmaster Flash är stolt över dem alla. Det var inte bara hiphop han var med och skapade utan hela musikhistorien som han lyckades förändra när han vågade sätta sina händer på två vinylskivor som ligger på skivspelarna, så att han kunde manipulera dem som om de vore ett instrument i sig.

Grandmaster Flash växte upp i New York i stadsdelen Bronx, där han blev fascinerad av både mekanik och musik i tidig ålder. Han byggde sina egna högtalare och mixers i trä & metallslöjden i skolan och när skivspelarna drogs ut på gatan för block parties, imponerade Flash tidigt sin omgivning med sin snabba fingerfärdighet och iskalla kyla. Han var tillsammans med Kool Herc och Africa Bambaataa en del av den Heliga Treenigheten av hiphop-pionjärer – och Flash var den mest tekniskt skickliga av de tre.

För att hjälpa till på mikrofonen, lanserade han rapparna The Furious Five, som blev stjärnor innan rap ens hade släppts på skiva . Gruppen Grandmaster Flash & The Furious Five funkiga och samhällskritiska hit The Message blev en mega-hit världen över 1982, som även Rolling Stone Magazine har utsett till den mest inflytelserika hiphop låten någonsin, men lika viktig är låten The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel där han mixar och scratchar bättre än någon annan vid den tidpunkten och sätter DJn i förgrunden.

Grandmaster Flash är ett legendariskt namn och hade redan lyfts fram av pop/rock-gruppen Blondie 1981 i deras låt Rapture som även av en del anses vara den första raplåten som någonsin spelades på MTV. I låten sjunger Debbie Harrie ”Flash is fast, Flash is cool” och ger props till den store mästaren. Hans stjärnstatus har inte slocknat under åren, tvärtom år 2007 blev han och The Furious Five invalda i USA Rock & Roll Hall of Fame och året 2009 kunde man lära sig scratcha som Flash i TV-spelet DJ Hero. Den största bekräftelsen kom dock förra året i Netflix-serien The Get Down om hiphop födelsen. Flash agerade både konsult till TV-serien och kom även att gestaltas som egen karaktär i serien i form av den gudfader och läromaster som han är och blev en mentor till de yngre hjältarna på deras äventyr i serien.

Grandmaster Flash presenterar sin helt nya show ”People, Places & Things” som han aldrig turnerat med i Europa tidigare. Han är en musikalisk mästare med sina breakbeats och scratching och är här för att sprida glädjen som han fann i de tidiga blockparty festerna som han spelade på under 1970-talet. Det här är hans första show i Sverige där han också har en visuell dimension inkluderad i sitt DJ-set så att både ljud och bild ger känslan av att uppleva ”människorna, ställena och sakerna” som har bidragit till att skapa ikonen Grandmaster Flash. Således kommer allt från musik till dans och kläder se ut som en scen tagen från The Get Down. Så häng med och få en Grandmaster Flash-back till hiphopfödseln när den stora mästaren står bakom skivspelarna och mikrofonen på Kägelbanan fredag den 10 november 2017.