sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Grandmaster Flash [USA]

Hip hop, People, Places & Things med legendar!

Support: DJ Viet-Naam

Hiphop-pionjären GRANDMASTER FLASH från South Bronx återvänder till Kägelbanan fredagen den 7 september med sitt populära visuella blockparty “Hip hop, People, Places & Things”.

Förra årets kväll med Flash på Kägelbanan sålde ut på några veckor och nyligen spelade han även för ett utsålt Trädgår’n i Göteborg. I höst gör han endast ett besök i Sverige som äger rum hos oss på Södra Teatern. Vi rekommenderar förköp till denna härliga fredagskväll med legendernas legend!

Världens första DJ-stjärna, mixmästaren, hiphopfadern – kärt barn har många namn och Grandmaster Flash är stolt över dem alla. Det var inte bara hiphop som han var med och skapade, utan han lyckades förändra hela musikhistorien. Flash vågade sätta händerna på vinylskivorna och lärde sig manipulera dem som om de vore ett instrument i sig.

Grandmaster Flash växte upp i New York i stadsdelen Bronx, där han blev fascinerad av både mekanik och musik i tidig ålder. Han byggde sina egna högtalare och mixers i trä- och metallslöjden i skolan och när skivspelarna drogs ut på gatan för block parties, imponerade Flash tidigt sin omgivning med sin snabba fingerfärdighet och iskalla kyla. Han var tillsammans med Kool Herc och Africa Bambaataa en del av den Heliga Treenigheten av hiphop-pionjärer – och Flash var den mest tekniskt skickliga av de tre.

För att hjälpa till på mikrofonen, lanserade han rapparna The Furious Five, som blev stjärnor innan rap ens hade släppts på skiva . Gruppen Grandmaster Flash & The Furious Five funkiga och samhällskritiska hit The Message blev en mega-hit världen över 1982, som även Rolling Stone Magazine har utsett till den mest inflytelserika hiphop-låten någonsin, men lika viktig är låten The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel där han mixar och scratchar bättre än någon annan vid den tidpunkten och sätter DJ’n i förgrunden.

Grandmaster Flash är ett legendariskt namn och hade redan lyfts fram av pop/rock-gruppen Blondie 1981 i deras låt Rapture som även av en del anses vara den första raplåten som någonsin spelades på MTV. I låten sjunger Debbie Harrie “Flash is fast, Flash is cool” och ger props till den store mästaren. Hans stjärnstatus har inte slocknat under åren, tvärtom år 2007 blev han och The Furious Five invalda i USA Rock & Roll Hall of Fame och året 2009 kunde man lära sig scratcha som Flash i TV-spelet DJ Hero. Den största bekräftelsen kom dock 2016 i Netflix-serien The Get Down om hiphopens födelse. Flash agerade både konsult till TV-serien och kom även att gestaltas som egen karaktär i serien i form av den gudfader och läromaster som han är och blev en mentor till de yngre hjältarna på deras äventyr i serien.


Presenteras i samarbete med Scratch. Med reservation för ändringar.

kk_liten

Kulturkompis – Make Friends Through Culture ger nyanlända och etablerade svenskar möjligheten att gå på kulturaktiviteter tillsammans – konsert, bio, museum eller liknande.