sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Guitar people’s Prize

Nya stjärnskott och stilbildande musikanter hedras

Guitar People’s Prize har i femton år varit det enda betydande priset för gitarren och dess utövare i Sverige. Priset som premierat nya talanger och stilbildande musiker arrangeras 2018 för 12:e gången. Årets gala, som innehåller fyra liveakter, sker på Södra Teatern och Kägelbanan den 28 mars.

Årets mottagare av Guitar People’s Prize blir en legendar i gitarrens tjänst – folkkäre bluesgitarristen Rolf Wikström. Från genombrottet med gruppen Slim’s Blues Band, via gästspel hos bland andra Ola Magnell och John Holm, till otaliga soloskivor, under en 50 år lång karriär, har vi lärt känna en gitarrist med unik ton och känsla. Han har gång på gång visat att det avskalade oftast är det som kräver mest passion, hantverk och känsla. Få gitarrister i Sverige har gjort lika mycket för bluesen som Wikström som under Guitar People’s Prize kommer att framträda med sitt nuvarande band.

I up’n’coming-klassen tilldelas Guitar People’s Prize 2018 Leo Krepper, en gitarrist som redan vid 19 års ålder fullständigt hängivit sig till gitarrens alla outforskade vägar. En lysande stjärna på gitarrhimlen och en musiker för framtiden.

En gammal kär vän och pristagare återvänder den här kvällen när en av världens idag stora och mesta etablerade gitarrister Ulf Wakenius, gästar Guitar People’s Prize tillsammans med sin son Eric Wakenius. Ulf och Eric turnerar just nu världen runt med sin akustiska gitarrduo, framförandes musik från aktuella albumet ”Father and Son”. Ulf Wakenius behöver ingen närmre presentation, men har under de senaste decennierna bland annat samarbetat med giganter som Oscar Peterson, Pat Metheny och Herbie Hancock. Nu är han i en ny, spännande fas i sin karriär genom det här far-och-son-samarbetet!

Öppnar kvällen gör The Abreu Sisters från Havanna, Kuba – en duo med den ovanliga kombinationen av violin och gitarr. Även här hittar vi en tidigare pristagare i gitarristen Ariadna Abreu Ruiz som vann årets up’n’coming förra gången Guitar People’s Prize delades ut. Repertoaren består av både klassisk musik och traditionell kubansk musik.