sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert / Övrigt

Fikret Çeşmeli – Jag kan vara ett lejon

En 40-årig berättelse om en Turkietättad barnteatergrupp från Fittja.

Fikret Çeşmeli uppträder tillsammans med sin dotter Selma, studerande på Balettakademin. 

Fikret Çeşmeli är ett av de barn vars föräldrar kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare från Turkiet på 1970-talet. Fikret fick möjligheten att delta i en barnteaterverksamhet i Fittja söder om Stockholm och han fick dessutom chansen att uppträda på Södra Teatern för första gången. Därtill har han som etablerad skådespelare och musiker haft ett antal framträdanden på Södra Teaterns stora scen.

I dag, 40 år senare, är Fikret Çeşmeli åter huvudfiguren. Den här gången ska han uppträda på scen med sin bağlama (anatolisk långhalsad luta) tillsammans med Bora Serbülent som är känd med sin gitarr och etniska musik från Medelhavskusten.

Anders Hammarlund, kulturhistoriker, musiketnolog och musiker kommer även att medverka med sin ney, en gammal österländsk flöjt. På scen kommer även Fikrets dotter Selma att genomföra ett musikuppträdande. Selma har en utbildning i dans på Kungliga Svenska Balettskolan och Södra Latin. Hon studerar för närvarande på Balettakademin.

Programmet kommer att ledas av Ingrid Ramberg och avslutas med en visning av Emrah Sönmez dokumentär Jag kan vara ett Lejon som Fikret Çeşmeli är huvudkaraktär i. Filmen handlar om ett framgångsrikt teaterprojekt på 1970-talet. I filmen får vi se ett stycke kulturhistoria från Fittja och Alby. Där träffades Kenan Gündoğdu och Mazlum Kiper, två eldsjälar från Turkiet och började snart arbeta med barn i området, många av dem nyss hitflyttade från Turkiet. Vi får också träffa några av teatergruppens medlemmar 40 år senare. Filmen fungerar bra som utgångspunkt för en diskussion om integrationsfrågan – lika aktuell i dag som på 1970-talet.


Med reservation för eventuella ändringar.