sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Teater

Kality

Vittnesmål från samvetsfångar

Det fria ordet är under attack. Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad omfattning.

För fyra år sedan gick journalisten Martin Schibbye ut ur Kalityfängelsets portar i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Det sista han lovade sina medfångar var att berätta för världen vad han hade sett.

Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Föreställningen bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien.

“Man har tagit friheten från de här kollegorna, de har förnedrats och i en del fall torterats. Men det finns en sak som ingen har kunnat beröva dem – rätten att bestämma vem man är. Och de har fortsatt att skriva, fortsatt rapportera och på så sätt behållit sin frihet även i fångenskapen.”Martin Schibbye.

På scenen Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman och en lokal journalist. I direkt anslutning till föreställningen följer en utställning om yttrandefrihet. Riksteatern i samarbete med Amnesty International.

Medverkande journalist 4 april: Camilla Kvartoft
Medverkande journalist 5 april: Palmira Koukkari Mbenga

Regi: Måns Lagerlöf

Konstnärligt team:
Vittnesmål från samvetsfångar/texter av Zelalem Kibret Beza, Yetneberk Tadele Habtemariam, Abel Wabella, Jomanex, Martin Schibbye, Caalaa Hayilu, Yohannes Kassahun, Daniel Gebremedhin Areri, Dessu Dulla, Soleyana S Gebermichael, Eskinder Nega, Reyoot Alemu, Sewalem Taye.

Initiativtagare: Martin Schibbye
Dramatisering: Eva-Maria Dahlin
Regiassistent/turnerande regissör: Chantale Hannouch
Scenografi: Johanna Mårtensson
Ljusdesign: Ralph Svalander
Ljudbild/komposition: Gå dit det känns/Hampus Norén

Samvetsfånge (engelska: Prisoner of conscience, POC) är ett begrepp som används av människorättsorganisationen Amnesty International för att beteckna personer som fängslats på grund av deras åsikt, ras, hudfärg, religion, språk, etnicitet, sexuell läggning, eller tro, med villkoret att de inte använt eller förespråkat våld. Fångar som klassificerats enligt ovanstående definition kan adopteras av Amnesty International och organisationen bedriver då kampanjer för att personerna i fråga friges eller att deras behandling mildras.

Lyssnartips:
Sommar & vinter i P1 – “Det är en fin dag att dö på”, inleds journalisten Martin Schibbyes och fotografen Johan Perssons Sommar i P1.

Grabben i cellen bredvid – Poeten Caalaa satt i cellen bredvid journalisten Martin Schibbye på polisstationen i Addis Abeba. Han torteras dagligen. Caalaa flyr för sitt liv och hamnar ensam i ett vintrigt Hälsingland. Dokumentär av Martin Schibbye.


Föreställningen presenteras av Riksteatern och är ett samarbete med Amnesty International.

riksteatern_logo_invert