sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Laibach [SVN]

Det mest internationellt hyllade bandet från de centraleuropeiska ex-kommunistländerna

AIT Music Production och Goldenzwaig Creative Solutions är glada att få presentera Laibach på Kägelbanan den 10 mars 2019.

Trettioåtta år starten i Slovenien – vid den tidpunkten Jugoslavien – är Laibach det mest internationellt hyllade bandet från de centraleuropeiska före detta kommunistländerna, och ett av de mest gåtfulla, profetiska och autentiska i världen.

Laibach grundades i industristaden Trbovlje 1980, samma år som dåvarande Jugoslaviens ledare Tito avled. Laibach har genomgående motsatt sig etiketter av alla slag, varken ”industrial”, rock eller techno: De vill få lyssnaren att tänka, dansa och marschera till samma musik.

Laibachs nya album, The Sound of Music, kom till efter att Laibach – som det första bandet någonsin – fått uppträda i det hemlighetsfulla Nordkorea, en tillbakadragen stat, känt för sina militära marscher, massgymnastik och hymner till den store ledaren. Bandet spelade ett antal sånger från filmen The Sound of Music (1965) i Pyongyang. Bandet valde just den filmen eftersom den är välkänd och älskad i Nordkorea och ofta används i skolundervisningen i engelska. Bandets  album innehåller klassiker som My Favorite Things, Edelweiss, Do-Re-Mi och Maria omgjord till Maria/Korea (How do you solve a problem like Maria/Korea? ). Medan majoriteten av låtarna på skivan kommer från filmen, har man även inkluderat Arirang – en tolkning av en traditionell koreansk sång, älskad i både i Syd- och Nordkorea. Under produktionsarbetet samarbetade Laibach med studenter från Kum Song Music School i Pyongyang.

Laibachs nordkoreanska projekt medförde en massiv mediedebatt runt om i världen, bland annat då besöket filmades från början till slut. Tidningen Mojo beskriver road-movie-dokumentären Liberation Day (regisserad av Stockholmsbaserade Morten Traavik) som “en humoristisk, störande, upplysande djupdykning i en avvikande kommunistisk spegelvärld”.

The Sound of Music spelades in och producerades i Pyongyang, Nordkorea och Ljubljana, Slovenien, och är ett resultatet av ännu ett framgångsrikt samarbete mellan Laibach och Silence (Primož Hladnik och Boris Benko) som producerade Laibachs album Volk (2006).

Konvolutet skapades av Valnoir som även var ansvarig för videokonceptet kring det nordkoreanska projektet.

– Laibach och Neue Slowenische Kunst (NSK) har utan tvekan varit de mest inflytelserika artisterna i min karriär. Och eftersom jag ansvarade för de flesta visuella elementen för Laibachs Nordkorea-projekt, var det både logiskt och enkelt för mig att dyka ned i detta fantastiska och monumentala projekt, säger Valnoir.

Hits från bandets 38-åriga historia (Also Sprach Zarathustra, Spectre, Sympathy for the Devil, WAT, Kapital, Volk, Laibach Revisited med flera) finns självklart också med i setlistan.

The Sound of Music släpps den 23 november 2018 på bolaget Mute. Livepremiär i Europa är planerad till 2019.

Facebookevent


Med reservation för ändringar.

kk_liten

Kulturkompis – Make Friends Through Culture ger nyanlända och etablerade svenskar möjligheten att gå på kulturaktiviteter tillsammans – konsert, bio, museum eller liknande.

Besök på FacebookBesök på Twitter