sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Teater

Män kan inte våldtas

Södra Teatern ❤ Kulturhuset Stadsteatern

Bibliotekarien Tova ska fylla 50 år. Hon är nyskild med två tonårssöner, Jockum och Mick. Tovas liv är på många sätt ett vanligt liv, likt ditt och mitt. Men så händer något livsavgörande. På sin födelsedag går Tova ut på restaurang, ensam för att fira. Hem går hon tillsammans med Martti.

Han våldtar henne.

Hennes liv raseras fullständigt, men Tova bestämmer sig för att inte polisanmäla. Vad ska det tjäna till? Istället bestämmer sig Tova för att hämnas. Hon ska våldta Martti. Förödmjuka honom så som han förödmjukade henne. Är hon galen? Män kan ju inte våldtas?

Pjäsen bygger på den finlandssvenska författaren Märta Tikkanens ständigt aktuella kultroman Män kan inte våldtas. Här i dramatisering av Lo Kauppi. När romanen utgavs 1976 i Sverige blev den direkt ett viktigt inlägg i debatten för kvinnorörelsen – och är det än idag. Lo Kauppi har länge varit en viktig röst i dagens kvinnorörelse och samhällsdebatt, och undersöker ofta i sitt konstnärskap frågor som rör sexualitet kopplat till genus och feminism.

“Lo Kauppi flyttar Tikkanens berättelse till nutid och gör huvudpersonen, bibliotekarien Tova tio år äldre. Hon fyller 50, firar med att gå på krogen ensam och träffar Martti. Följer med honom hem och blir våldtagen i en ursinnig maktdemonstration som bara överträffas när Tova senare gör samma sak mot Martti. Är det något att gå och se, undrar kanske någon. 

Obetingat ja, eftersom föreställningen är så mycket mer. Snarare  än ett inlägg våldtäktsdebatten får vi en bullrig, rolig, rörande och skrämmande historia om alla oss.”

Dagens Nyheter

Medverkande
Sven Ahlström, Angelika Prick, Christer Fant, Eva Stenson, Nils Wetterholm, Elisabet Carlsson

Konstnärligt team
Regi och dramatisering: Lo Kauppi
Scenografi: Erik Radix*
Kostym: Marika Åkerblom
Ljus: Tobias Hallgren
Ljud: Bert Karsten Sannerud**
Mask: Maria Lindstedt

* Praktikant SKH/Institutionen för scenkonst, utbildning scenografi

** Praktikant SKH/Institutionen för scenkonst, utbildning ljuddesign

Södra Teatern i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern

År 2019 ska huset vid Sergels torg renoveras. Under byggtiden på 18 månader flyttar Kulturhuset Stadsteatern ut och öppnar på över tio platser runt om i stan. Södra Teatern är en av de platserna, läs mer här.


Märta Tikkanen, född 1935, är en av Nordens mest lästa och översatta författare. Män kan inte våldtas från 1975 följdes upp av diktromanen Århundradets kärlekssaga som utkom 1978. 1980 sattes Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga upp som teater på Stockholms stadsteater med Stina Ekblad i huvudrollen vilket blev Ekblads genombrott. Föreställningen som blev en stor succé regisserades av Kristin Olsoni. Året innan iscensattes Tikkanens Våldsam kärlek på Stockholms stadsteater.

Lo Kauppi, född 1970, är regissör, skådespelare, dramatiker och författare. 2003 gick hon ut Teaterhögskolan och fick året därpå sitt genombrott med den självbiografiska pjäsen Bergsprängardottern som exploderade som bygger på hennes egen uppväxt. I uppföljaren Bergsprängardöttrar gick hon på djupet på kvinnor inom kriminalvården. Hon har tidigare satt upp bland annat Vita kränkta män och Vita män våldtar. På TV och film har vi kunnat se Lo Kauppi i Juicebaren och Tjuvheder. Hon har medverkat i två uppsättningar på Stockholms stadsteater: 2006 i rollen som Hanna i Jösses Flickor – Återkomsten, och 2001 som teaterhögskoleelev i En månad på landet.