sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Mari Boine [NOR]

Exploderande magiskt med legend

Mari Boine är tillbaka med sitt första studioalbum på åtta år, och med det ger hon sig ut på turné.

Många höjde ett ögonbryn eller två när de fick veta att den samiska konstnären Mari Boine skulle sjunga på engelska, men en unisont kör av kritiker har anammat albumet See The Woman. Albumet har fått lysande recensioner och Aftenposten har kallat det “en fantastisk sfärisk meditation full av melankoli och mystik” med “meningsfulla låtar som innefattar både en inre och yttre skönhet”.

Även Dagsavisen är imponerad och ger en fingervisning om vad vi kan förvänta oss av Mari Boine i live-format:

“Mari Boines See The Woman med engelska texter är en uppenbarelse på många sätt, och får ett genomslag i all sin enkla komplexitet. Kraften i materialet kommer att explodera när den träffar publiken från konsertscenen, även om vi inte för en sekund tror att den nya språkdräkten kommer att föra Boine helt ur det samiska språkområdet.”

Detta är en debut på flera sätt för Mari Boine. För det första hennes debutalbum på engelska, och för det andra är det hennes första album på bolaget MPS, inspelad av producenten Tobias Fröberg (Ane Brun m. fl.).

“Jeg har sunget på morsmålet mitt i 30 år, og det var på tide å gjøre noe annet! Jeg liker utfordringer, og det å skulle synge på engelsk, samtidig som jeg entret pop-verdenen jeg hadde drømmer om som tenåring – DET var en ordentlig utfordring! Nå gleder jeg meg veldig til å spille låtene live sammen med mitt fantastiske band”. – Mari Boine

Den 8 november förra året fyllde Mari Boine 60 år. Hon har styrka och utstrålning värdig en superstjärna, och energi, arbetskraft, lust och mod som en 20-åring. Sedan hennes debut för 30 år sedan, har hon levererat en helt otroligt kopiös diskografi och spritt det samiska kulturarvet runt världen. Något hon också har hedrats för med bland annat grammis, Rockheim Hall of Fame, Nordiska rådets musikpris, Samerådets hederspris, Anders Jahre kulturpris och mycket mer – en lista som kan ta andan ur dig.

See The Woman är eteriskt, berikande och konsekvent vackert konstverk, och Mari Boine har en magnetisk makt. Så det är bara att säkra en biljett, detta kommer att bli något utöver det vanliga!


Presenteras i samarbete med Blixten & Co. Med reservation för eventuella ändringar.