sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Samtal

Mellan hjärta och disco – 3 kvällar med Per Hagman

Den svenska litteraturens främsta dandy i samtal med Fredrik Strage

17 januari 1991. USA inleder Operation Ökenstorm med en flygoffensiv mot Irak. Kung Olav av Norge dör. Och Bonniers ger ut den 22-årige författaren Per Hagmans debutroman “Cigarett”,  en  skildring  av  tomhet  och dekadens i Stockholms nattliv. Den kritikerhyllade  debuten  jämförs  med Ulf Lundells “Jack” och Per Hagman buntas snart ihop med begreppet “Generation X”, hämtat från Douglas Couplands bok som ges ut två  månader efter “Cigarett”. Som den svenska litteraturens främsta dandy når han en stjärnstatus som brukar vara förbehållen rockmusiker.

Vissa förknippar fortfarande Per Hagman med de syndiga miljöer han skildrade i början av sin karriär. Men trogna läsare vet att han på 2000-talet skrivit mindre om nattklubbar än om pilgrimsfalkar, hundkapplöpningar, Västgötaslätten och Europas behandling av flyktingar. Efter sju romaner och en novellsamling är han en av Sveriges mest älskade författare – och samtidigt en outsider som ständigt flyr den stockholmska kulturvärlden, för att irra mellan Paris, Nice, Palermo, Tunis, Marseilles, Marstrand och Töreboda. Han är en sann kosmopolit som finner ro i rotlösheten. Eller som han uttrycker det i sin senaste bok: ”Ryckig mellan hjärta och disco skrev jag en gång att komma hem ska vara en schlager och lycklig hör jag den nu. Schlagern som säger att hem endast är en riktning, inte en plats.”

I september kommer Per Hagman hur som helst att höra hemma på Södra Teatern. Under tre kvällar pratar han om sitt liv, sitt skrivande och sina böcker med Fredrik Strage.

Första kvällen, den 16 september, handlar om romanerna “Cigarett”, “Pool” och “Volt”.

Gäster:

Little Jinder – Popstjärna som Fredrik Strage i en recension beskrev som “en kedjeröjande technoälva som på Buffalosulor vinglat ut ur någon av Per Hagmans romaner och fångar samma vemod över natten och ungdomen som närmar sig sitt slut”.

Linda Skugge – Författare och journalist vars inflytande på svensk popmusik och samhällsdebatt inte går att underskatta. I mitten av nittiotalet var hon och Per Hagman två av författarna till Z-TV:s internetbaserade skandalsåpa “Västerhöjd”.

Andra kvällen, den 23 september, analyseras “När oskulder kysser”, novellsamlingen “Skugglegender” och självbiografin “Att komma hem ska vara en schlager”.

Gäster:

Carolina Gynning – Konstnär, skådespelare, popartist och modell vars vägar korsades med Per Hagmans i Paris. Han beskrev henne som “scandal beauty-prinsessa” och “2000-talets Anita Ekberg” i ett idolporträtt i Café. Carolina Gynning dyker upp i boken “Att komma hem ska vara en schlager”.

Johan Kinde – Dandy, författare, popstjärna och ledare för det legendariska bandet Lustans Lakejer – som fick en tonårig Per Hagman att drömma om diamanter, parfym, champagne och stilla nätter i Clichy. Vendela, huvudperson i Hagmans tredje roman “Volt”, blir starstruck när hon ser Johan Kinde.

Tredje kvällen, den 30 september, är vigd åt Hagmans stora kärleksroman “Vänner för livet” och den självrannsakande “Allas älskare, ingen älskling”. Fredrik Strage kommer givetvis också att intervjua Per Hagman om musiken i hans böcker och favoriter som Soft Cell, The Cure, Boy George, Blümchen, Miss Kittin, Vive La Fête och Eddie Meduza.

Gäster:

Thomas G:son – Hitmakare och schlagerkung som skrivit 56 bidrag till svenska Melodifestivalen (inklusive vinnarna “Lyssna till ditt hjärta”, “Evighet” och “Euphoria”) samt 33 bidrag till andra länder. Thomas G:son var Per Hagmans klasskompis hemma i Skövde.

Lilla Boy – Dragqueen, fd Miss Gitanes och ledare för showgruppen Kuketterna. Lilla Boy är en av huvudpersonerna i Per Hagmans roman “När oskulder kysser” och gör även ett gästspel i “Vänner för livet”. På scen spelas hon av Michal Axel Piotrowski, känd från musikalen “Dö klubbdöden”, pjäsen “Billy Bloom – Ensam som Gud” och tv-serien “Bauta”.

Välkomna till en blandning av litteraturafton, talkshow och milt nostalgisk tillbakablick på de senaste 30 årens popkultur.

Veteranklubben #7: FREDRIK STRAGE

Popkulturslegend

Läs mer
Klubb

Veteranklubben #5: PER HAGMAN

Legendarisk nattlivsskildrare

Läs mer
Klubb

Veteranklubben #4: QUETZALA BLANCO

Stockholms okrönta indiedrottning

Läs mer
Klubb

Veteranklubben #1: PLEBS PUSSY POSSE

Marimba Roney, Karin Salmson & Karolina Ramqvist

Läs mer
Klubb