sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Humor

Mammas nya kille

“Ett kunskapslyft”

Sveriges Radio P3:s flaggskepp Mammas Nya Kille har tagit klivet upp på teaterscenen:
“Imponerande nå’ så jävulskt!” –
Niklas Wahllöf, DN
“Det är förstklassig humor” –  Katrin Sten, Folkbladet
“Smart och kul” – Nancy Bladfält, VK
“Varenda replik sitter och tajmas för att få publiken att skratta tills de kippar efter andan” – Nya Wermlands-Tidningen
“Sitter som en smäck i samtiden” – Niklas Wahllöf, DN
“Succé var ordet.” – DUO NÖJE/ Norrbottens Kuriren
“Det är sjukt och mycket hjärtligt.” – Piteå-Tidningen
“Skådespelarna firar stora triumfer.” – Sundsvalls tidning
“Genialiska galningar – Efter två timmar med “Kunskapslyftet” kanske vi inte lärt oss särskilt mycket (om någon nu hade förväntat sig det), men vi har fått skratta desto mer.” – Norrbottens-Kuriren

Mammas Nya Kille sändes för första gången hösten 2005 och programmet utsågs 2008 av P3:s lyssnare till det roligaste humorprogrammet genom tiderna. Programmet har belönats med Svenska Podradiopriset i kategorierna “Bästa svenska kanal” och “Bästa humorkanal” och nominerats till Stora Radiopriset två gånger.

För första gången översätts nu Mammas Nya Kille till scen där Bengt Strömbro live kommer att möta sina välkända gäster. På schemat står Jättefortbildning med Thunder, Omskrivningshistoria med Job Andersson, Fixidèhistoria med Peter Nilsson, Ledarskapsinbillning med Kicki Tapper och Social disorientering med Lacken & Tråden, Medverkar gör även Patrik Larsson, Katla, Mangan, Jessica från Sunne, Agneta Fagerwall/Olsen, Lars Stenberg, Hans Melange, En förvirrad tjej, Hajpojken, Kaj Moränius, Shanti och många fler.

Medverkande: Sven Björklund, Mattias Fransson, Bengt Strömbro, Olof Wretling och Sofia Wretling.
Scenografi: Fredric Eklöf/Niklas Rudolfsson
Ljusdesign: Jonas Nimrodsson
Kostym: Sanna Nyström
Mask: Erika Nicklasson
Illustrationer: Klas Ernflo
Grafisk form: Frans Enmark
Scenisk rådgivning: Kjell-Peder Johansson

Vi syns i marschallens skugga. Amen …

Olof Wretling
Är uppvuxen i Umeå där han tillbringade sin barndom. Han ägnade mest tiden åt friidrott, höjdhopp och tresteg, och vann ungdoms-SM i höjd två gånger. Han flyttade senare till Göteborg för att satsa helhjärtat på idrotten. Men efter sin pappas död behövde han ett sätt att bearbeta sorgen. Det blev en kurs i manusskrivande. Olof fastnade för teatern och började i början på 2000-talet att regissera och skriva pjäser. 2003 var han med och skapade humorgruppen Klungan. Wretling har medverkat i TV:s julkalender Hotell Gyllene Knorren (2010) och i barnprogrammet Pappas pengar (2011) spelade han huvudrollen som den bortskämde sonen Bröli. 2014 medverkade han i filmen Krakel Spektakel och tillsammans med Sven Björklund i föreställningen Till häst genom Västerbotten. 2015 var det dags för julkalender igen, i Tusen år till julafton såg vi honom i olika tidstypiska karaktärer med Lotta Lundgren och Erik Haag. Olof är också en populär Sommar- och vinterpratarare i SR P1. Han har, fyra gånger, blivit framröstad av SR:s lyssnare som vintervärd. Bor i Karlstad med fru och tre barn.

Sven Björklund
Är skådespelare och författare född och uppvuxen i Luleå. Tillsammans med Olof Wretling har han skrivit boken Till häst genom Västerbotten (2015) som också blev en föreställning. Mellan 2000-2003 jobbade Sven för Profilteatern i Umeå och han har bl a medverkat i barnprogrammet Häxan Surtant, i julkalendern Gyllene Knorren 2010 och tillsammans med Olof har han även spelat Bröderna Gurka i långfilmen Krakel Spektakel. Sven bor i Kolmården med två barn.

Mattias Fransson
Är skådespelare från Matfors, har en bakgrund inom friidrotten och kom på Friidrottsgymnasiet i Umeå i kontakt med Olof Wretling. Även Mattias bestämde sig för en annan bana än Friidrottsbanan och började med teater och skådespeleri. Han var med och startade humorgruppen Klungan (2003) men har även tillsammans med dansaren Kristiina Viiala skapat föreställningarna Kunskapsluckan 2010 och Husbil 2013. 2014 medverkade han humorserien Vi förändrar oss på SVT och Söder om Folkungagatan på Kanal 5. Mattias bor i Holmsund utanför Umeå.

Bengt Strömbro
Programledare, manusförfattare, låtskrivare och regissör. Född i Stockholm men uppvuxen i Piteå och Skellefteå. Med sitt stora musikintresse var målet från början att bli ljudtekniker, men istället började han spela bas och komponera musik i bandet GARP. Bengt började redan i sena tonåren arbeta med radioproduktion och kom att medverka som reporter och programledare i en rad program i Sveriges Radio P3 under 90-talet, b l a Signal, Folkradion och Kvällspasset. Han har skrivit och regisserat flera kortfilmer, bland annat den prisbelönta Fröken Söndag (2000) och den fejkade dokumentären Fanny & Ronny (2001). Bengt arbetar sen 2009 som programchef för SVT i Umeå och har en sommarstuga utanför Lövånger.

Sofia Wretling
är en skådespelerska och komedienn uppvuxen vid Mårbacka, utanför Sunne. Hon flyttade efter gymnasiet till Göteborg där hon under lång tid var både konstnärlig ledare och skådespelerska på Teater Jaguar. Hon jobbade även under ett år på Profilteatern i Umeå. Idag bor hon i Karlstad, där hon varit aktiv i Teater DOS. Det går även att koppla Sofia till rollen som pigan Stina i folklustspelet Värmlänningarna i Ransäter. Just nu är Sofia aktuell med klassrumsföreställningen Min trygga plats som hon skapat och framför tillsammans med koreograf och performern Carl Olof Berg.

Kostym: Sanna Nyström
Sanna är kostymör och skräddare och jobbar mestadels med kostymörjobb till tv och teater. Hon har nyligen gjort kostym åt SVT:s Historieätarna, julkalendern 2015 Tusen år till julafton och Folkoperans föreställning La Traviata.

Mask: Erika Nicklasson
Erika har gått Dramatiska Institutets maskörutbildning och tog examen 2002. Sedan dess har hon bl.a. jobbat på det Konglige i Köpenhamn, Stockholms stadsteater, Uppsala stadsteater Unga Klara och Göta Lejon. Har jobbat med Historieätarna, julkalendern Tusen år till julafton och Suzanne Ostens film Flickan, mamman och demonerna. Just nu jobbar hon fram Hedwig and the Angry Inch på Göta Lejon, och spelar in Historieätarna säsong 3.


Med reservation för eventuella ändringar.