sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

#hållbarkärlek varar längst

Mosebacke ❤ Hållbara Restauranger

I oktober 2017 gick Södra Teatern och Restaurang Mosebacke med i U&We-initiativet Hållbara Restauranger – ett nätverk av restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring – med målet att skapa matupplevelser som gör lika gott som de smakar.

Under hösten och vintern deltog personal från Restaurang Mosebacke i nätverkets utbildning och arbetade tätt med hållbarhetscoachen Amanda Hederén. Även om utbildningen avslutades i januari 2018 har arbetet bara börjat.

Redan i november 2017 slutade Restaurang Mosebacke med sugrör i drinkarna och elavtalet byttes till ett med 100 procent förnybara energikällor. Tillsammans med Amanda Hederén analyserades hela verksamheten utifrån miljö-, ekonomi- och sociala frågor.

– I och med elen från förnybara källor, den stora andelen vegetariska alternativ på menyn, restaurangens ekologiska vinlista och samarbeten med lokala råvaruproducenter har Södra Teatern och Mosebacke redan kommit långt, säger Amanda Hederén.

Restaurang Mosebacke har även ersatt värmeljus och snittblommor med mer hållbara alternativ. I restaurangen pryder sticklingar av växter som murgröna och elefantöra borden.

– Målet är att aldrig behöva köpa värmeljus och växter till restaurangen igen. Det är så skönt att kunna gå från paraffin. Det är mysfaktor utan skam, säger Fredrik Bergman, restaurangchef.

– Vi fortsätter arbeta för att bli ännu mer hållbara, både internt och tillsammans med våra gäster. Det känns superspännande, avslutar Fredrik Bergman.

Fakta:
Hållbara Restauranger är ett nätverk av restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring.

Växterna i restaurangen:
Sticklingarna står i vatten och får slå rot. När växterna har fått tillräckligt med rötter planteras de i jord och nya sticklingar tas från växter i huset. På så sätt kommer Mosebacke och Södra Teatern långsiktigt kunna driva upp fler växter och inte behöva köpa på nytt.