sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Så lyckas du med festen

Tips och tricks till dig som vill bjuda till kalas

Tydlig inbjudan

Var tydlig med datum, tid, plats och eventuell klädkod. Kommer du bjuda på mat eller lättare tilltugg? Glöm inte att skriva ut när gästerna ska svara på inbjudan. Ta ut svängarna lite, låt inte festen bli allt för förväntad! Våga bjuda in de personer du inte känner, men är nyfiken på.

Mat och dryck

Glöm inte alkoholfria alternativ och då inte bara läsk, nuförtiden finns en uppsjö av alkoholfria öl och viner. Se till att upplysa dina gäster om vad rätterna innehåller, exempelvis mjölk, laktos, gluten eller nötter.

Musiken

Sätt ihop en spellista med musik som gästerna känner igen. Spara ditt eventuella, unika smala musikintresse till hemmakvällen. Behöver du hjälp har Spotify flertalet spellistor som du kan välja mellan. Är musik verkligen inte din grej? Fråga oss om assistans.

Dekorera

Får du blommor av dina gäster? Ställ fram dem så att de syns under festen. Levande ljus, marschaller, blommor är alla en stämningshöjare, men tänk på brandrisken. Se till att du har en brandsläckare om olyckan är framme. Södra Teatern har ett samarbete med Flora Event, de hjälper dig gärna.

Middagen

Bordplacering är oftast en god idé, annars hamnar oftast de som redan känner varandra vid samma bord.

Middagen med bordsplacering
Det är viktigt att du inte enbart fokuserar på hur konversationen går till höger och vänster utan även tänker på hur det blir tvärs över bordet.

Middagen utan bordsplacering
Lekar mellan borden kan bli en konversationsstartare när middagen väl är över och borden har plockats bort.

Kom ihåg dig själv

Ge dig själv tid att göra dig i ordning. Ta hjälp av en snäll vän att ställa i ordning festen så att du inte står i handduk och blött hår när gästerna dyker upp. Har du redan planerat in en timme till ”egentid”? Lägg på en extra halvtimme.

Kom ihåg dina gäster

Ta emot dina gäster och hälsa dem välkomna. Presentera olika gäster för varandra, de kanske har en gemensam nämnare (förutom dig förstås), och se till att ingen sitter ensam eller har tråkigt. Be ett par vänner om hjälp att hålla ställningarna under kvällen så att även du kan ha roligt tillsammans med dina gäster. De har kommit till din fest av en anledning – dig!

Hur mycket går åt?

• Lättare tilltugg före en middag: 3–5 tilltugg/gäst, 3 olika sorter
• Mingel i 2–3 timmar: 3–5 tilltugg/gäst och timme, 5–8 olika sorter
• Helkvällsmingel: 10–15 tilltugg/gäst, cirka 8 olika sorter

Dryck då?

Till fördrink bjuds det ofta på champagne/mousserande vin alternativt en välkomstdrink med 2–4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund så att inte gästerna bara får stå med tomt glas.

Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person till förrätten.

Till huvudrätten bör du beräkna två glas vin per person. Om vinet inte serveras av personal utan står ute på borden brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl.

Beräkna ett glas per person till desserten.

Så många glas …

• Champagne/mousserande (75 cl): 6 glas/flaska.
• Rött vin (75 cl): 4 glas/flaska.
• Vitt vin/rosévin (75 cl): 4 glas/flaska.
• Öl (33 cl): 1 glas/flaska.
• Öl (50 cl): 2 glas/flaska.

Tänk på att …

… om festen varar länge går det åt mer dryck.
… om festen är på våren eller sommaren går det åt mer rosé, vitt vin och öl.
… på vintern går det mer rött vin.
… om gästerna själva häller upp dryck går det åt mer än om de blir serverade.

Vill du hyra en passande lokal till din fest?

Emilia Åkesson
Försäljning och marknadsansvarig / Sales & Marketing manager
08-480 044 19
emilia.akesson@sodrateatern.com