Nigeria – i skuggan av tortyr
Amnesty-projektet Network against torture ger vittnesmål från Nigeria
Varje år utsätts hundratals människor människor för tortyr och övergrepp av polis och militär i Nigeria. Våldtäkter, mord, misshandel är några av de brott som inte bara begås utan också tystas ner.
Amnesty har tillsammans med flera partners på plats i Nigeria, skapat ett nätverk av eldsjälar för att bekämpa detta problem. Möt offren och tillika aktivisterna som haft kraften att resa sig och kämpa mot tortyr i Amnestys projekt “Network against torture”. Lyssna till deras vittnesmål från Nigeria och om Amnestys arbete som, med stöd av Postkodlotteriet, har förändrat ett samhälle.
Reservera din plats – fri entré
Medverkande:
Justus Uche Ijeoma är människorättsförsvarare och jurist och arbetar på IREF, en av Amnestys partners i “Network against Torture”-projektet. Genom direkta interventioner och aktioner har han hjälpt många offer och deras familj att få upprättelse i fall av polisvåld och tortyr.
Umar Sani Bebeji är jurist, föreläsare och skribent med publicerade alster i några av de främsta publikationerna i Nigeria. Han har bred och lång erfarenhet av frågor kopplade till mänskliga rättigheter och har även arbetat nära med Amnesty Internationals Nigeriakontor under “Network against Torture”-projektets gång.
Onyinye Onyemobi har sedan 2016 ansvarat för planering, implementering, rapportering och utvärdering av interna och externa projekt för Amnesty International i Nigeria. Hon har koordinerat det internationella samarbetet och arbetet med de lokala partners som deltagit i genomförandet av arbetet med nätverk mot tortyr i Nigeria.
Uloma Obike har assisterat projektets koordinator med ansvar för all logistik och administration av projektet nätverk mot tortyr i Nigeria. Uloma har också utbildning i säkerhet och har genom ett tvåstegs-program utbildat volontärer som deltagit i projektet.