sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Om Södra Teatern

Vi är mer än bara en teater

Södra Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurangen Mosebacke Etablissement och flera barer – se våra öppettider.

Platsen där teatern ligger har varit ett plats för nöjen sedan 1600-talet. Här låg värdshuset Stockholms Vapen, där Carl-Michael Bellman säkerligen släckte törsten ibland – han bodde nämligen runt hörnet på Urvädersgränd. År 1850 köptes området av nöjeskungen C.A. Wallman, som lät riva värdshuset och byggde ett nöjesfält med teater, karuseller och dansbana. I augusti 1857 bröt en eldsvåda ut på Hökens gränd, som snabbt spreds mellan de tätt uppförda träkåkarna. Det tog tre dagar att släcka branden, och hela Mosebacke brann ned till grunden. Året därpå började dagens Södra Teatern att byggas efter ritningar av J. F Åbom. När den nya teatern invigdes i december 1859 kallades den av tidningarna för “en av de vackraste i världen”.

Södra Teatern blev en populär scen för varietéer och operetter och sedermera revyer – inte minst under mellankrigstiden, då teatern upplevde en guldålder med stjärnor som Sickan Carlsson, Thor Modéen och Nils Poppe på scen. I mitten av 1950-talet var dock revyernas storhetstid förbi, och 1958 bestämde fastighetsägaren KF – som under en period använt byggnaden som grönsakslager – att teatern skulle rivas för att ge plats åt kontor. En proteströrelse startades av Evert Taube, som faktiskt lyckades rädda den förfallna och brandskadade teatern. Staten tog över, och 1967 återinvigdes Södran som teaterscen och blev hem åt fria teatergrupper under de kommande årtiondena. Restaurangen Mosebacke Etablissement drevs i privat regi, och där hölls bland annat viskvällar med sångare som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström.

År 1997 blev Ozan Sunar, på uppdrag av Riksteatern, chef med direktivet att förvandla Södran till en internationell gästspelsscen för dans, musik, teater och föreläsningar. Artister från alla världens hörn fyllde scenerna, och teatern belönades med Gulddraken två gånger. År 2013 blev Södra Teatern och Mosebacke Etablissement ett helägt aktiebolag under Riksteatern. År 2018 sålde Riksteatern verksamheten Södra Teatern AB och fastigheten till Maelir AB.

Läs mer om Södra Teatern genom åren

Södra Teatern i siffror

7 scener
500 evenemang per år
250.000 besökare per år
16 utomhuskonserter på Mosebacketerrassen
Byggår: 1859

Södran ❤ Stockholm LGBT

Södra Teatern är medlem i Stockholm LGBT, ett nätverk dedikerat att upprätthålla Stockholm som en av världens mest inkluderande städer.

Läs mer om Stockholm LGBT.

Södra Teatern is a proud member of Stockholm LGBT, a membership-based network of hotels, restaurants, attractions and other partners who are committed to upholding Stockholm’s reputation as one of the most diverse and inclusive cities in the world.

Möten & Event

Södra Teatern och Mosebacke är inte bara platser för musik, teater och mat utan även för fest, bröllop och konferens. Hyr någon av våra fantastiska lokaler och få en av Stockholms vackraste utsikter med på köpet.

Restaurang Mosebacke

… är Södra Teaterns historiska restaurang, uppdelad i det mindre Cornelisrummet och en större matsal.

Stora Scen – Södra Teaterns hjärta

… är en vacker, intim salong från 1859, dekorerad i klassiskt grönt och guld. Parketten har 14 bänkrader med röda sammetsstolar. Totalt finns 414 numrerade platser på parkett, första och andra balkong. Passar även utmärkt för bolagsstämmor, föreläsningar och andra företagsevenemang.

Kristallen

… även kallat Söders vardagsrum, har nattklubbar varje helg. Lokalen rymmer två barer med slående utsikt över staden. Den mindre scenen i lokalen kan också utnyttjas för seminarier, konferenser, middagar, releaseevenemang och andra sammankomster. När vädret tillåter öppnar vi verandan med uteservering och avslappnat häng.

Mosebacketerrassen

Här bjuds både på konserter, underhållning, mat och dryck. När solen tittar fram är Mosebacketerrassen ett riktigt vattenhål dit generationer vallfärdat för att njuta av fantastisk utsikt, musik, dans, mat och dryck.

Champagnebaren

Teaterns festvåning, och sommartid öppen för allmänheten, med härlig veranda och Stockholms absolut vackraste utsikt.

Lilla Kristallen

Baren Kristallen är Söders lilla juvel. Baren ligger i anslutning till Kristallen och renoverades under december 2014. Här inne kan du hänga och njuta av den fantastiska utsikten över Stockholm med vänner eller dina kollegor. Ta med dem hit för en skön after work, eller mingel innan en föreställning på Stora Scen, till exempel. De handgjutna, bakgrundsbelysta glasdetaljerna är tagna från Stora Scen.

Panorama

Upp till 30 personer ryms i konferensrummet Panorama. Här finns all nödvändig utrustning som projektor, blädderblock och whiteboard. Som en bonus har rummet en av Stockholms vackraste utsikter.

Rummet var tidigare teaterdirektörens eget kontor och det är definitivt en av Södra Teaterns finaste lokaler. Fönstren sträcker sig åt tre väderstreck och staden ligger bokstavligen för fötterna.

 

Emilia Åkesson
Säljare för Möten & Event/ Sales Meetings & Events
08-480 044 19
emilia.akesson@sodrateatern.com

Jobba på Södra Teatern

Vill du jobba hos oss? Läs mer här.

Södran Stories

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Södra Teatern.

Press

Klicka här för att komma till vårt pressrum.