sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Om södra teatern

Södra Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurangen Mosebacke Etablissement och flera barer – se våra öppettider här.

Södra Teatern är ett helägt dotterbolag till Riksteatern, världens största turnerande teater.

riksteatern_logo_invert

Jobba på Södra Teatern
Vill du jobba hos oss? Läs mer här!

Press
Klicka här för att komma till vårt pressrum.

Södra Teatern i siffror
7 scener
500 evenemang per år
250 000 besökare per år
16 utomhuskonserter på Mosebacketerrassen
Byggår: 1859

Mosebacke Etablissement
är Södra Teaterns historiska restaurang, uppdelad i det mindre Cornelisrummet och en större matsal. Fredag- och lördagkvällar från 22.00 förvandlas den intima restaurangen till Stockholms hetaste nattklubb – boka bord och upplev transformationen! Plats för ca 150 personer. Läs mer om scenteknik här.

Stora Scen – Södra Teaterns hjärta
är en vacker, intim salong från 1859 dekorerad i klassiskt grönt och guld. Parketten har 14 bänkrader med röda sammetsstolar. Totalt finns 414 numrerade platser på parkett, första och andra balkong. Passar även utmärkt för bolagsstämmor, föreläsningar och andra företagsevenemang (mer information om hyra av scenen här). Läs mer om scentekniken här.

Södra Bar
även kallat Söders vardagsrum, med nattklubbar varje helg. Lokalen rymmer två barer med slående utsikt över staden. Den mindre scenen i lokalen kan också utnyttjas för seminarier, releaseevenemang och andra sammankomster. När vädret tillåter öppnar vi verandan med uteservering och avslappnat häng. Hyra Södra Bar? Klicka här! Läs mer om scentekniken här.

Kägelbanan med två scener
Kägelbanan, med separat entré mot Klevgränd, invigdes 1887 och är teaterns största lokal. Den är uppdelad i två scener som sammanlagt rymmer upp till 900 personer. Här samsas klubbar och konserter med debatter och mindre teaterföreställningar. Denna lokal passar även perfekt att hyra för företagsevenemang av olika storlek – föreläsningar, mässor, fest med mera. Läs mer om scentekniken här.

Mosebacketerrassen
Här bjuds både på konserter, underhållning, mat och dryck. När solen tittar fram är Mosebacketerrassen ett riktigt vattenhål dit generationer vallfärdat för att njuta av fantastisk utsikt, musik, dans, mat och dryck. Rymmer ca 2 000 personer.

Champagnebaren
Teaterns festvåning, och sommartid öppen för allmänheten med härlig veranda med Stockholms absolut vackraste utsikt.

Södra Teatern genom tiderna

Platsen där teatern ligger har varit ett ställe för nöjen sedan 1600-talet och framåt. Här låg värdshuset “Stockholms Vapen”, där Carl-Michael Bellman säkerligen släckte törsten ibland – han bodde nämligen runt hörnet på Urvädersgränd. 1850 köptes området av nöjeskungen C.A. Wallman, som lät riva värdshuset och byggde ett nöjesfält med teater, karuseller och dansbana. I augusti 1857 bröt en eldsvåda ut på Hökens gränd, som snabbt spreds mellan de tätt uppförda träkåkarna – det tog tre dagar att släcka branden, och hela Mosebacke brann ner till grunden. Året därpå började dagens Södra Teatern att byggas efter ritningar av J. F Åbom, och när den nya teatern invigdes i december 1859 kallade tidningarna den för “en av de vackraste i världen”.

Södra Teatern blev en populär scen för varietéer och operetter, och sedermera revyer – inte minst under tiden mellan världskrigen, då teatern upplevde en guldålder med stjärnor som Sickan Carlsson, Thor Modéen och Nils Poppe på scen. I mitten av 50-talet var dock revyernas storhetstid förbi, och 1958 bestämde fastighetsägaren KF – som under en period använt byggnaden som grönsakslager – att teatern skulle rivas för att ge plats åt kontor. En proteströrelse startades av Evert Taube, som faktiskt lyckades rädda den förfallna och brandskadade teatern. Staten tog över, och 1967 återinvigdes Södran som teaterscen, och blev hem åt fria teatergrupper under de kommande årtiondena. Restaurangen Mosebacke Etablissement drevs i privat regi, och där hölls bland annat viskvällar med sångare som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström.

1997 blev Ozan Sunar på uppdrag av Riksteatern chef med direktivet att förvandla Södran till en internationell gästspelsscen för dans, musik, teater och föreläsningar. Artister från alla världens hörn fyllde scenerna, och teatern belönades med Gulddraken två gånger. Sedan 2013 drivs Södra Teatern och Mosebacke Etablissement som ett helägt aktiebolag under Riksteatern. Här kan du läsa mer om Södra Teatern genom åren!