sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Dans

Paper plane

Luftslott, längtan, drömmar och mod

Koreografen Mari Carrasco är tillbaka med ett nytt verk efter framgången med Bartolomeo 2013.

I Paper Plane möter vi fyra dansare som öppnar dörren till ett parallellt universum där det går blixtrande snabbt och drömmande långsamt. Skiftande uttryck, knivskarpt och bubbligt kaotiskt. Dansarna twistar, skulpterar, viker och blir vikta, de kastar och bygger om.

Musiken i föreställningen är komponerad av den världskända kompositören Mikael Karlsson. Tillsammans med scenografen Johanna Mårtensson och ljusdesignern Heiða Kristín Ragnarsdóttir har Mari Carrasco och Mikael Karlsson skapat en magisk och vacker värld där det är svårt att urskilja vad som är verklighet och illusion. Rörelsematerialet i föreställningen är framtaget gemensamt med de fyra dansarna Ida Inxi Holmlund, Jade Stenhuijs, Michael Tang Pedersen och Stacey Aung.

Paper Plane är Mari Carrascos och Mikael Karlssons andra produktion tillsammans. De har tidigare samarbetat i verket Black Forest.

“Våra drömmar begränsas ofta av verkligheten. Om vi vågar tänka större kan vi också se oss själva på ett nytt sätt. I Paper Plane får publiken förflytta sig till ett underland där allt är möjligt och där de kan glömma vardagen för en stund. Förhoppningsvis tar de med sig lite av glittret från den världen till sin egen värld och vågar tänka mer opraktiska drömmar varje dag” –  Mari Carrasco, koreograf.

Detta är Mari Carrascos andra verk för Riksteatern. Mari är dansare och koreograf och har sedan sin examen från Balettakademien 2009 arbetat med sitt eget projektbaserade kompani, Carrasco Dance. För Riksteaterns publik är hon välkänd sedan hon 2013 gjorde succé med sin föreställning Bartolomeo som turnerade under två säsonger med Riksteatern; föreställningen blev även en internationell framgång. Nu senast gjorde hon koreografin till den hyllade teater- och dansföreställningen; Girls will make you blush som var ett samarbete med Unga Klara och Västmanlands teater.

Mikael Karlsson har bland annat uppmärksammats för sina samarbeten med koreografen Alexander Ekman. Däribland A Swan Lake för den Norske Opera och Ballet och Midsommarnattsdröm på Kungliga Operan. Han har gjort musik till Battlefield Bad Company I och II och samarbetat med en rad artister såsom Anna von Hausswolff och Lykke Li. Mikael Karlsson hyllades även för sitt sommarprat i Sveriges Radio 2016.

Scenografen och konstnären Johanna Mårtensson har gjort många succéföreställningar på Riksteatern, däribland I Love you, bro, Surrender, Dagbrott och Bra Människor och är flitigt anlitad scenograf på landets teatrar. Hon är utbildad vid Central St Martins College of Art and Design i London.

Dansare:
Ida Inxi Holmlund
Jade Stenhuijs
Michael Tang Pedersen
Stacey Aung

Koreograf: Mari Carrasco
Koreograf assistent: Rita Lemivaara
Kompositör: Mikael Karlsson
Scenograf: Johanna Mårtensson
Kostym: Mari Carrasco

Foto: Urban Jörén


Föreställningen presenteras av Riksteatern.

riksteatern_logo_invert