sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Fasching pop-up: Robert Glasper Experiment [USA]

Förnyare inom jazz, hiphop, R&B, soul & gospel

Klubben Fasching tar steget ut ur sin egen lokal och arrangerar spelningen med Robert Glasper Experiment på Kägelbanan! Robert Glasper Experiment uppdaterar jazzen och passar på att även förnya hiphop, R&B, soul och gospel av bara farten.

Med 2012 års album Black Radio (som släpptes på legendariska jazzetiketten Blue Note) kammade Robert Glasper Experiment hem en välförtjänt Grammy i kategorin bästa R&B-album 2013. På skivan, som var Glaspers femte studioalbum (men gruppen Robert Glasper Experiments första) blandades R&B, jazz och hip-hop på ett sätt som fick genregränserna att kännas helt överflödiga. Glasper själv kommenterade detta faktum med orden: ”Alla i bandet har musikalisk ADHD och vi älskar att ha det”. Addera gästartister som (bland annat) Lupe Fiasco, Bilal och Erykah Badu samt överraskande tolkningar av låtar som Nirvanas Smells Like Teen Spirit – och det är inte så märkligt att det blev en Grammy och att skivan hyllades vitt och brett.

Lupe Fiasco och Bilal medverkade även på uppföjaren Black Radio 2 som kom 2013. Men här hade gästlistan även utökats med Snoop Dogg, Faith Evans, Common och Macy Gray. För att nämna några. Precis som på debuten handlade det även här om att ta jazzen vidare genom att ge den några rejäla elchocker R&B och hiphop. Men på Black Radio 2 injicerade Robert Glasper Experiment också ett par rejäla doser gospel och soul. I tidningen Downbeat berättade Glaser att han blivit trött på att spela jazz och att han med detta projekt ville ge jazzen en riktigt hård ”big-ass slap”. Genom denna smocka lyckades han och hans kollegor också ta genrer som neo-soul, R&B och hiphop ett par rejäla kliv framåt.

kk_liten


Presenteras i samarbete med Fasching. Med reservation för eventuella ändringar.