sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Samtal

Som hon drack

Kvinnor, alkohol och frigörelse

En tjej på after work var ingen vanlig syn ens på 1980-talet. På senare år är ”lådvinsfällan” bara ännu ett exempel på hur kvinnors drickande utmålas som ett större problem än mäns. För att inte tala om kontroverserna kring amning och alkohol.

Som hon drack berättar 60 år av svensk dryckeshistoria och hur den hör ihop med kvinnors möjligheter att ta plats i offentligheten. Hur vi dricker säger en hel del om samhället i stort, och kvinnors drickande har gått hand i hand med politisk, social, ekonomisk och sexuell frigörelse. Lisa Ehlin intervjuar författarna Jenny Damberg och Lisa Wiklund.

Skål!

MEDVERKANDE:
Jenny Damberg är frilansjournalist och syns i bland annat Svenska Dagbladet. 2014 gav hon ut reportageboken Nu äter vi! (ICA Bokförlag) om svensk vardagsmatkultur. I höst utkommer hon med en kulturhistorisk bok om fett vid Ordfront förlag.

Lisa Wiklund är filosofie doktor i etnologi vid Stockholms universitet och utkom 2013 med avhandlingen Kreativa liv (Makadam förlag) om den unga konstscenen i Brooklyn, New York.

Lisa Ehlin är doktor i modevetenskap, kulturskribent och har varit redaktör för bland annat Lina Thomsgårds En Annan Historia och Veronica Palms Systerskap: En feministisk idébok.


Samtalet anordnas och är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1–31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.