sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Staffan Hellstrand

Mordet i Nürnbergbryggeriet

Staffan Hellstrand är dubbelt aktuell med ett nytt episkt album som släpps fredagen den 13 november, och en antologi med alla Staffans texter åren 1995-2020.

Albumet handlar i korta drag om ett mord som begicks i Staffans nuvarande hus vid Mariatorget år 1836. Drängen Carl Pehrsson kom i september 1835 till Stockholm från Horns socken i Östergötland. Han fick så småningom jobb på Nürnbergbryggeriet, som då ägdes av en löjtnant Johan Gustaf Wertmüller och drevs av hans son Carl Johan Wertmüller. Den sistnämnde var en mycket hård arbetsgivare. Husaga var tillåten enligt lag, något som den unge Wertmüller utnyttjade genom att konstant misshandla sina anställda. Dessutom fick dom alldeles för litet att äta. Drängarna var missnöjda men enligt lagen kunde inte en anställd bryta sin anställning förrän han jobbat den överenskomna tiden.

Carl Johan Wertmüller var mycket musikalisk och kulturellt intresserad och kanske var det hans frustration över att tvingas driva sin fars bryggeri, som gick ut över hans arbetare och framför allt Carl Pehrsson. Den 18 januari 1836 kom han hem efter att med sin fästmö deltagit i en musikalisk soaré med Fredrik Berwald i Börssalen i Stockholm. Det var strax före midnatt och någon hade tänt en lykta i bryggeriet. När Carl Johan gick upp för att kontrollera väntade Carl Pehrsson, som tröttnat på att bli misshandlad, i trappan. Han slog med en påk ihjäl sin arbetsgivare, sänkte ner honom i ett ölkar och flydde från staden. Han greps sex dagar senare i Norrköping dit han flytt, fördes till Stockholm och dömdes sedermera till döden genom halshuggning. Domen verkställdes den 6 augusti på Skanstulls avrättningsplats inför 5 000 åskådare.”…till fots, till häst eller i ekipage för att åse detta sinnes-skakande rysliga skådespel” som en tidning rapporterade.Hans öde ledde till en debatt om husaga och villkoren för anställda och husagan avskaffades efter en motion av Lars Johan Hierta (Aftonbladets grundare) år 1858.

Konserten bjuder på rysningar, tårar och skratt och ger en bild av ett Sverige i en brytningstid där orättvisorna och klasskillnaderna blir allt mer uppenbara för befolkningen. Publiken får historien berättad från början till slut i skepnad av dramatiska mellansnack och 13 sånger.

I höst släpps även boken ”Du går alltid ensam”, en antologi med alla Staffans texter åren 1995-2020, med självbiografiska inslag och med förord av Lars Norén. Under hösten är Staffan bokad som middagsgäst i SVTs Go’Kväll, hos Malou i Tv4 samt spelar live i flertalet andra tv – program och radioprogram.