sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Stockholm Jazz Festival 2017: Tony Allen

A Tribute to Art Blakey

En av vår tids största trummisar hyllar en av historiens största trummisar – se Tony Allen på Kägelbanan den 14 oktober.

I våras släppte Tony Allen EP:n A Tribute to Art Blakey and The Jazz Messengers. Den innehöll klassiker som Moanin’, The Drum Thunder Suite, Night In Tunisia och Politely. Under hösten kommer ett fullängdsalbum på samma tema. Både EP och album släpps för övrigt av klassiska Blue Note.

Att Tony Allen är influerad av Art Blakey är en underdrift. Tony Allen har sagt att om det inte vore för att han hört Art Blakey som ung hemma i Nigeria hade han aldrig börjat spela trummor. I Art Blakey hittade han en rytmiskt precis och sparsmakat, men virtuost precis trummis som påverkade honom på djupet.

Precis som Art Blakey började Tony Allen som bandmedlem och gick sedan vidare till att bli bandledare. Art Blakey spelade som bekant trummor både för Miles Davis och Thelonious Monk innan han grundade Jazz Messengers. Tony Allen spelade i Africa 70 Orchestra som leddes av Fela Anikulapo Kuti innan han gick vidare och bildade egna band.

Det som förbinder dessa två megastjärnor bakom trummorna är också kontinenten Afrika. Art Blakey tillbringade mycket tid i Afrika – Tony Allen växte upp där. Båda lärde de sig mycket av traditionell afrikansk musik och vikten av att skala av musiken och trumspelandet till det essentiella.

Tillsammans med ett lysande band hyllar nu Tony Allen sitt livs störste trumhjälte.

Line-up:

Tony Allen – trummor
Jean-Philippe Dary – klaviatur
Mathias Allamane – kontrabas
Ivring Acao Sierra – saxofon


Presenteras i samarbete med Fasching. Med reservation för ändringar.