sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

2019 års viktigaste händelser

Mycket har hänt på Södra Teatern under 2019. Här lyfter vi några av årets viktigaste händelser.

Läs också: På Södrans scener 2019

 

“Vilket år vi har haft! Jag måste ha Stockholms roligaste jobb. Här är bara en handfull händelser som vi ser tillbaka på och minns lite extra från 2019. Nu ser vi fram mot ett nytt år – och ett nytt årtionde av kultur och nöje på Mosebacke.”Samuel Laulajainen, vd för Södra Teatern.

Tack Tompa Eken!

När punklegendaren Tompa Eken skulle hyllas med en stjärntät endagsfestival på Kägelbanan tog biljetterna slut på ett par minuter, och endagsfestivalen blev till en hel helg med ett 20-tal artister på scen.

Ansiktslyft för 160-årig kulturikon

I april 2019 lanserades Södra Teaterns nya grafiska profil. Tillsammans med Jonas Björkman och Jonas Bergstrand (DOT Stockholm) togs en ny identitet fram med ny logotyp, nya typsnitt, färger och manér.

Läs mer: Ny identitet för 160-årig kulturikon på Mosebacke

Södra Teatern grafisk profil 2019 Dot Stockholm

Invigningen av nya Mosebacketerrassen

I samma veva som den grafiska profilen byttes ut var det också dags för att inviga sommarsäsongen på nyrenoverade Mosebacketerrassen. Knappt hade byggdammet lagt sig när tusentals stockholmare trotsade kylan för att fira solen och sommarens intåg sista fredagen i april. Drygt en månad senare, efter kalla maj, firades Mosebacketerrassen igen med en stor fest. Se bildspelet här.

Stolt partner till Hammarby Fotbolls Samhällsmatchen

I juni blev Södra Teatern ny officiell partner till Hammarby Fotbolls samhällsinitiativ Samhällsmatchen. Som officiell partner till Samhällsmatchen medverkat Södra Teatern i samband med Samhällsmatchens olika initiativ, men är också en engagerad aktör i verksamhetens fortsatta utveckling. Redan innan partnerskapet var officiellt deltog Södra Teatern i Samhällsmatchens sommarjobbmässa på Tele2 Arena och träffade hundratals arbetssökande ungdomar i åldrarna 16–20 år.

Läs mer: Södra Teatern & Hammarby Fotboll samarbetar för ett bättre samhälle | På plan med Hammarby Fotboll

Renovering av Södra Teaterns foajé

Under våren skapades två nya chambre séparées i anknytning till Södra Teaterns foajé – Lilla & Stora. I foajén byggdes också en ny bar och foajén döptes om till Groggen.

Läs mer: Lilla & Stora séparéen | Möten & Event

Midsommarfirande på nya Mosebacketerrassen

I år leddes midsommarfirandet på Mosebacketerrassen av Patrik Arve (Swedish Tiger Sound, Bröderna Lindgren, Teddybears). Det blev rekordfirande med en knökfull terrass, restaurang och nattklubb.

Veteranklubben i Champagnebaren

När sommaren hade rullat igång på riktigt såg Stockholms dj-veteraner till att festen fortsatte i Södrans festvåning Champagnebaren. Varje tisdag mystes det med Per Hagman, Henrik Johnsson, Mark Levengood, Quetzala Blanco och många fler till Stockholms bästa utsikt.

Läs mer: Filip Adamo: “Klubben jag drömt om”

Ombyggnation och namnbyte Kristallen

När nattklubbarna tog sommarpaus passade vi på att fräscha upp Södra Bar som numera heter Kristallen. Med ett ännu större dansgolv har vi i höst dansat ännu mer.

Läs mer: Kristallen | Möten & Event
Läs mer: Större och bättre dansgolv

Renovering av konferensrummet Panorama

Södra Teaterns konferensrum Panorama, med magisk utsikt över Stockholm, fräschades upp under hösten och öppnades åter för uthyrning efter att ha agerat kontor i ett par månader.

Läs mer: Panorama | Möten & Event

Lansering av Groggen

I höst levde Södra Teaterns tidigare tysta foajé upp när Groggen lanserades. Det kallades “Södrans största satsning” och visade sig bli höstens största succé. Tisdagar, onsdagar, torsdagar och fredag fylldes Groggen med rockpodd, ritklubb, label nights, queer open stage, quiz och samtal.

Läs mer: Groggen – Södrans största satsning

Om Kägelbanans framtid

I maj berättades det att Södra Teaterns ledning beslutat att pausa all verksamhet i lokalen Kägelbanan på obestämd tid. Efter åratal av klagomål från grannar och föreläggande om ljudisolerande åtgärder togs så beslutet. Det är fortfarande oklart vilken typ av verksamhet som ska bedrivas i lokalen.

Läs mer: Om Kägelbanans och Södra Teaterns framtid

33 563 skrev under

I september gick Södra Teaterns vd ut och bad om hjälp. Överklagan till Miljö- och hälsoskyddsnämnden hotade sommarkonserterna på Mosebacketerrassen.

“Jag och våra medarbetare är rent ut sagt trötta. Efter en sommar utan klagomål till Stockholms stad och alla ansträngningar från vår sida för att göra konsertupplevelserna så bra som möjligt för alla känns överklagandet som ett rejält bakslag. Men det här betyder inte att vi slutar kämpa. Vi behöver bara lite hjälp.” – Samuel Laulajainen i det öppna brev där han bad alla som vill att Mosebacke och Södermalm ska leva att skriva under Södra Teaterns namninsamling. Läs hela brevet här. 

Efter bara tre dagar hade 33 563 personer skrivit under och Södra Teatern huserade SVT:s Opinion Live i Groggen där kulturdöden och svårigheterna kring att driva kulturverksamhet i innerstaden diskuterades. I ännu ett öppet brev skrev Samuel om ringar på vattnet, möte med kulturpolitiker och ny kraft att kämpa för ett levande Stockholm: 33 563 skrev under – det händer nu