sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

33 563 skrev under – det händer nu

Södra Teaterns vd Samuel Laulajainen skriver om ringar på vattnet, möte med kulturpolitiker och ny kraft att kämpa för ett levande Stockholm.

Tack för det enorma stödet som vi har fått de senaste dagarna. På bara tre dagar har vi fått in 33 563 namnunderskrifter. Aldrig hade vi trott att namninsamlingen skulle få det resultatet, det är helt otroligt och vi är överväldigade. Ert engagemang har, förutom att ge oss ny kraft att kämpa för livemusiken i Stockholms innerstad, också skapat ringar på vattnet.

I dag, torsdag, kommer vi att husera SVT:s Opinion Live på Södra Teatern där kulturdöden och svårigheterna kring att driva kulturverksamhet i innerstaden diskuteras.

På fredag träffar jag och Södra Teaterns programchef och konstnärliga ledare Fredrik Granberg Stockholms ledande kulturpolitiker. Ett möte där vi har möjlighet att föreslå ändringar i Stockholms kulturpolitik med syfte att främja en levande stad med levande scener. Ett möte på initiativ av politikerna som aldrig hade hänt om inte ni hade visat ert stöd.

33 563 personer har under kort tid slutit samman på ett helt fantastiskt sätt och vi är rörda över att så många bryr sig. Vi ska nu lämna in vår överklagan till Miljöförvaltningen och hoppas på att kunna ge er 28 sommarkonserter under bar himmel på Mosebacketerrassen nästa sommar.

Södra Teatern har gått igenom mycket de senaste åren. Ja, egentligen ända sedan denna verksamhet grundades 1859. Men går vi tillbaka bara ett år kan jag bland annat nämna den efterlängtade renoveringen av Mosebacketerrassen som blev klar precis lagom till sommarsäsongens start. Öppnandet av vår nya bar Groggen i juni som nu fyller vår tidigare livlösa foajé med kultur fyra dagar i veckan. Uppfräschningen av Kristallen (tidigare kallad Södra Bar) under sommaren där det nu finns plats för fler besökare och en större scen.

Men jag måste också nämna stängningen av Kägelbanan.

Vi förstår att många är besvikna över beslutet att stänga Kägelbanan, vi tycker inte om det heller och vi uppskattar att så många bryr sig om vad som ska hända med scenen. Men efter mer än tio år av klagomål från våra grannar, förelägganden och oräkneliga ljuddämpande åtgärder togs till slut beslutet. Vi blev inte ålagda att göra det. Det var vårt eget beslut, men vi kände oss tvingade för vi inte kunde göra mer. I slutändan är det så att om inte grannarna hade fortsatt konstant klaga på verksamheten, hade Kägelbanan fortfarande varit öppen. Så enkelt är det, men det blev totalt ohållbart. Det går inte att driva en verksamhet under ständigt hot om nedstängning. Vi ville öka verksamheten på Kägelbanan, inte minska. Vad som kommer att hända med lokalen nu är fortfarande oklart.

Vi vill inte vara en del av kulturdöden i Stockholm. Tvärtom. Vi vill vara en av Stockholms mest levande kulturplatser med fokus på musiken. För att kunna vara det var vi tvungna att stänga Kägelbanan och flytta verksamheten till huset. Just nu pågår en process som ska göra Stora Scen större för att motsvara den publikkapacitet som vi hade på Kägelbanan.

Men nu, med ert stöd i ryggen kommer jag och mina kollegor att fortsätta kämpa för att Södra Teatern ska vara en levande scen i hjärtat av Södermalm. För att vi nästa år ska kunna ge er konserter under bar himmel på Mosebacketerrassen och alla hundratals programpunkter på Stora Scen, i Kristallen, Champagnebaren, Restaurang Mosebacke och Groggen.

TACK igen till alla 33 563 personer som bryr sig om att Södra Teatern och Mosebacke ska fortsätta leva.

Samuel Laulajainen, vd Södra Teatern