sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Det är Sarahs år i år

Tjugosexåriga göteborgskan Sarah Klang kan inte göra något fel i år, allt hon tar i blir till guld.

Sarah Klang har haft ett superår i år. Efter att ha slagit igenom med framträdanden i På Spåret och P3 Guld har Sarah Klang fortsatt att skörda framgångar. Debutalbumet Love In The Milky Way som släpptes i februari har tokhyllats i pressen och gick direkt upp på förstaplatsen på svenska albumlistan, hon nominerades till en grammis som Årets nykomling och lovorden har haglat över sommarens slutsålda turné. I augusti avslutade hon festivalen Popaganda med lysande recensioner som följd, liksom när hon öppnade Way Out West i Göteborg, och hon hann även med ett framträdande den amerikanska festivalen South by South West i Austin, Texas i våras. Hennes djupa och vackra röst har jämförts med brittiska Adeles och hon har även kallats 2010-talets Jenny Lind. I november kommer hon till Södra Teaterns Stora Scen.

Singer-songwritern Sarah Klang föddes i Göteborg 1992. År 2016 släpptes hennes första singel Sleep, men det var inte nästan två år senare som svenska folket fick upp ögonen för denna fantastiska sångerska. Singlarna Left me on fire och Strangers har gått på repeat i flertalet hörlurar och högtalare under våren och sommaren.

Sitt sound hittade hon hemma efter att hennes gymnasiebandet gått i graven, electronicaprojektet var avslutat och hon deppade över att ha gjort slut med sin pojkvän. Till tidningen Sonic Magazine berättar hon i en intervju hur hennes kompis Jens Randrup skrev texter och repade i lägenheten:

– Det var då jag fastnade för orgelljudet, jag tyckte att det fanns en najs vibe i det. Jag tänkte aldrig på vilket fack det skulle placera mig i. Det var mer andra som sa att jag gjorde americana eller country.

Själv säger Sarah Klang att “det låter som det gör beror väldigt mycket på hur hon ville att det skulle se ut”.

– Visst har jag lyssnat på Karen Dalton och liknande, men det är inte som att jag är någon bluegrassperson. Jag lyssnar ju mycket på Yung Lean och annat som är motsatsen till det här, säger hon, men erkänner ändå att det finns americanainfluenser:

– Kevin Morby och Kurt Vile är favoriter. Det är väl mer ditåt jag strävar snarare än att jag försöker vara Emmylou Harris. Jag har aldrig lyssnat på henne i hela mitt liv.

Det är inte första gången som Sarah Klang kliver innanför Södrans portar. Den 1 november 2017 fyllde hon Södra Bar under Pistonhead Foundation On Tour, ett framträdande som fick kristallkronorna i taket att vibrera.

köp biljett