sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Fritz’s Corner firar 20 år och säger hej då

Hell on Wheels och Bring the fucking riot man…, Fresh & Onlys, The Presolar Sands, ShitKid, Hanged Man, Slugbait och Hey Elbow – Fritz’s Corner avslutar med en episk helg på Kägelbanan 3 & 4 november.

I två decennier har den ideella föreningen Fritz’s Corner levererat klubbar och spelningar till Stockholms musikälskare. Den 3 & 4 november firar de 20-årsjubileumet på Kägelbanan – och säger hej då.

“I dagens klimat finns det inte ett självklart utrymme för ideella krafter att att mäta sig med kommersiella aktörer. Vi hoppas innerligt se en återväxt av nya arrangörer som kan fylla tomrummet som Fritz’s Corner lämnar efter sig.”, skriver Fritz’s Corner på sin hemsida.

När Fritz’s Corner öppnade i den legendariska squashhallen på Sankt Eriksplan 1997 fanns det inte så många spelställen i Stockholm.

– Då var verkligen uppskattat, berättar Johan Nordqvist som har bokat artister och band till Fritz’s Corners spelningar i tolv år.

Öppnandet av Debaser Slussen 2002 innebar en ny era för föreningen som gick in i verksamheten och anordnade klubbar varje lördag i drygt tio år. Runt 2011/2012 dök Fritz’s Corners spelningar upp på fler ställen i Stockholm, framförallt på Södra Teaterns Kägelbanan. Men nu, lagom till 20-årsfirandet, lägger alltså Fritz’s Corner ned och gör det med två episka konsertdagar på just Kägelbanan.

– De här två dagarna är ett sätt för oss att tacka akter, alla band, publik och samarbetspartners som har ställt upp och varit med Fritz’s Corner genom åren. Utan band och publik hade inte Fritz’s Corner funnits, säger Johan Nordqvist.

Har du något särskilt Fritz’s Corner-minne som du vill dela med dig av?

– Visst, det finns ju fyllehistorier och band som har betett sig på både bra och negativa sätt, men jag vill inte hänga ut någon. Sen finns det ju väldigt många roliga minnen av bokningar av artister och band som har haft potential att bli riktigt stora – och sen faktiskt blivit det! Det har varit väldigt roligt att se. Jag kommer bland annat ihåg att jag bokade Lykke Li till Södra Bar 2008 eller 2009. Det var en av hennes allra första spelningar, berättar Johan.

Andra namn som poppar upp när Johan tänker tillbaka är Icona Pop och The Tallest Man on Earth – alla band började ju någonstans och Fritz’s Corner har verkligen varit det startskottet för många.

Vad ser du mest fram emot på 20-årsfesten?

– Delvis finns det två band som är gamla Fritz’s Corner-favoriter: Hell on Wheels och Bring the fucking riot man… Men vi ville inte bara ha våra gamla favoriter, det är liksom tillräckligt nostalgiskt att fylla 20 år, säger Johan och fortsätter:

– Vi ville som vanligt boka nya, spännande akter – som Fresh & Onlys, The Presolar Sands, ShitKid, Hanged Man, Slugbait och Hey Elbow – fortsätta göra det vi är bra på.

Vad tror du att en kan förvänta sig av den episka festen?

– Fan, jag vill inte att det ska vara så jäkla nostalgiskt, men det kommer det ju att bli! Vi hoppas på att få träffa alla gamla medlemmar, anställda och andra som vi har jobbat med under åren. Det kan nog dyka upp en del gamla rävar, men just på grund av att de är gamla rävar kanske risken är stor att de stannar hemma i soffan, säger Johan i hopp om att en liten känga kan få rävarna att känna press. Men han lovar också att det inte kommer vara som en klassåterträff.

– Vi välkomnar som vanligt alla musikälskare, avslutar han.

Köp biljett